Arhiva vesti
                   

MLADI DOBILI PRIZNANjE ZA UČEŠĆE U YOUTHBUILD PROGRAMU

11. Juli 2014.

Svečana dodela sertifikata mladima i preduzetnicima, trećoj generaciji učesnika YouthBuild Programa na jugu Srbije, koji su stekli veštine za liderstvo i zapošljavanje i pripremili se za tržište rada, održana je u Bujanovcu, saopštili su organizatori.

Sertifikate su dodelili ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, šef misije Karitas Luksemburg u Srbiji Predrag Ranić, kao i izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović.

U okviru projekta "YouthBuild Edukovani i aktivni mladi" multietnička grupa od 41 mladih Srba, Roma i Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Vranju, u proteklih pet meseci pohađala je intenzivnu obuku za sticanje veština neophodnih za zapošljavanje i aktivizam u lokalnoj zajednici. Pored obuka, učesnici programa bili su angažovani na realizaciji 15 lokalnih akcija kao što su renoviranje Muzičke škole u Bujanovcu, sređivanje Penzionerkog kluba u Preševu, adaptacija učionice u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Vule Antić" u Vranju, kao i čišćenje poplavljenog Paraćina.

Zahvalnice za učešće i podršku programu primilo je i 30 lokalnih preduzetnika, kojima su sertifikate dodelili predstavnici opština.

„Ovi mladi ljudi su svojim primerom pokazali da trud, rad i angažovanje u lokalnoj zajednici nikada ne prolaze neprimećeno. Njihov trud i entuzijazam treba podržati i nagraditi, ne bi li nastavili da pružaju pozitivan primer čitavom društvu", rekla je Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa.

Jedan od učesnika programa, Gardijan Zećiri, rekao je da je za ovih pet meseci, koliko je trajao program, mnogo naučio, dodajući da je neformalno obrazovanje veoma bitno, naročito prilikom traženja posla.

"Mislim da smo zajedno uradili mnoge dobre stvari, ali to je tek početak", rekao je Zećiri.

Program "YouthBuild Edukovani i aktivni mladi" na jugu Srbije sprovode Građanske inicijative, a podržavaju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta "Osnaženi mladi za pozitivne promene na jugu Srbije i Sandžaku", Fondacija Karitas Luksemburg, YouthBuild International, Grad Vranje i opštine Bujanovac i Preševo.

Ovaj model se realizuje na jugu Srbije od oktobra 2011. godine, a 2013. godine YouthBuild program je proširen i na Sandžak (Novi Pazar, Sjenica, Tutin).

U okviru tri generacije 126 učesnika Srba, Roma i Albanaca steklo je veštine u oblastima finansijske pismenosti, liderstva, timskog rada, pisanja projekata, mobilisanja lokalnih resursa, medijaciji, aktivnog traženja posla, započinjanja sopstvenog posla itd. Tokom tri godine realizovane su 22 lokalne akcije koje su mobilisale više od 3.000 građana. Mobilizacijom lokalnih resursa izgrađeno je 11 rampi za osobe sa invaliditetom u Preševu i Bujanovcu, ofarbano ukupno 1,5 kilometara ograde u dve osnovne škole u Bujanovcu, kao i ograda Doma kulture u Preševu.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo