Arhiva vesti
                   

MLADI ALBANCI I SRBI: ZAJEDNO MOŽEMO DA REŠIMO PROBLEME

22. Novembar 2021.

Bujanovac – Beograd - Ekologija, nedostatak uređenih izletišta, sportskih terena i nefunkcionisanje Kancelarije za mlade, neki su od problema na koje ukazuju mladi Bujanovčani. Srednjoškolci iz srpske i albanske zajednice naglašavaju da već neko vreme sarađuju putem đačkih parlamenata i da je to primer na koji bi mogli da se ugledaju i lokalni političari.

“Ne svi, ali mnogi od nas su imali predrasude prema ostalim etničkim zajednicama u Bujanovcu. To je nešto što se ponese iz kuće, međutim, vremenom smo shvatili da je zajednički rad, saradnja, druženje, itekako moguće. Zajedno možemo da radimo na rešavanju pitanja koja se tiču svih nas”, ističu mladi Bujanovčani. 

Oni su u razgovoru u okviru projekta “Media for all” koji Bujanovačke sprovode uz podršku organizacije British Council naveli da im nedostaje prostor za zabavu i kvalitetan program i istakli da Bujanovac ima resurse, ali da se oni ne koriste svrsishodno.

“Izlazak se svodi samo na odlazak u kafić, a kada bi postojali recimo funkcionalni sportski tereni ili kada bi bile organizovane neke tematske večeri u nekom prostoru gde bismo svi mogli da se družimo i učimo, priča bi bila potpuno drugačija”, navela je jedna od učesnica skupa.

U razgovoru mladi Bujanovčani  su govorili i o nedostatku institucionalne podrške, ali i da im se nudi jako malo sadržaja zabavnog i kulturnog karaktera.

Ovi mladi ljudi istakli su neophodnost uključivanja mladih i u proces odlučivanja o stvarima koje ih se tiču, svesni društvenih prilika u kojima žive.

Mladi traže i veće angažovanje i podršku lokalne zajednice.

Nužnost menjanja stvari na bolje u ekologiji kroz, kako kažu, podizanje svesti o važnosti očuvanja životne sredine, uređenje postojećih ili izgradnja novih sportskih terena, ali i veća angažovanost i program Kancelarije za mlade je nešto što bi, smatraju oni,  poboljšalo njihov položaj i ojačalo volju da se vrate u svoj grad nakon studiranja.

British Council je međunarodna organizacija Velike Britanije posvećena kulturnim odnosima i obrazovnim mogućnostima, a u preko 100 zemalja širom sveta deluje u oblasti umetnosti i kulture, i razvoja civilnog društva.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo