Arhiva vesti
                   

MLADI ALBANCI I SRBI ČISTILI JEZERO I POSLALI JASNU PORUKU STARIJIMA

10. Jun 2019.

Bujanovac – Mladi Srbi i Albanci, učenici bujanovačkih osnovnih i srednjih škola, čistili su u nedelju obalu Bujanovačkog jezera, u okviru projekta Grupe 484  „Naš grad – naše škole“, i starijima poručili da se ugledaju na njih – ne samo po pitanju očuvanja životne sredine.

Pedesetak đaka učestvuje u projektu koji ima za cilj prevazilaženje jaza i podeljenosti u Bujanovcu, a za još jednu zajedničku akciju odabrali su čišćenje Bujanovačkog jezera.

Rame uz rame, mladi Albanci i Srbi marljivo su skupljali otpatke po priobalju, bez pomoći starijih sugrađana, iako su ih pozvali da se priključe akciji.

„Čistili smo i družili se, svi zajedno. Svima nama se sviđa ovo mesto, i zašto ga onda ne bi zajedno i sredili, da uživamo u njemu svi i da nastavimo da se družimo“, rekao je Dijar Idrizi iz srednje škole „Sezai Suroi“.

Stefan Stošić, učenik škole „Sveti Sava“, misli da ne postoji ništa što bi moglo da razdvaja učesnike projekta iz obe zajednice.

„Želim da sklapam nova prijateljstva i stvarno ne vidim razlog zašto mi ne bi bio prijatelj neko ko je moj vršnjak, imamo slična interesovanja i razmišljanja, a samo zato što je Albanac. Razlika ima, ali su apsolutno nebitne za naše druženje, važno je kakva si osoba“, kaže Stefan.

„Radili smo zajedno dosta korisnih stvari i tako se zbližili“, dodala je Anđela Mladenović iz OŠ „Vuk Karadžić“ u Levosoju.

Čišćenje Bujanovačkog jezera bila je ujedno i završna akcija u okviru projekta, koji bi trebalo da se nastavi sa početkom nove školske godine jer, kako je rekla Ivana Seratlić iz Grupe 484, donatori prepoznaju postignuća u prethodne tri godine.

„Deci se sviđaju radionice i zajednički rad, zbog toga i učestvuju u ovolikom broju. Ova završna akcija bi trebalo da bude prvi korak ka uključivanju odraslih u ono što radimo, jer se tiče svih Bujanovčana“, istakla je Seratlić.

Projekat „Naš grad, naše škole“ partnerski realizuju Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i organizacija „Grupa 484“, a uz podršku Pestaloci dečje fondacije iz Švajcarske, Ministarstva prosvete i opštine Bujanovac.

Izvor: Bujanovačke i Koordinacino telo