Arhiva vesti
                   

MINISTRI PROSVETE SRBIJE I ALBANIJE O UNAPREĐENjU NASTAVE NA ALBANSKOM JEZIKU

7. Maj 2019.

Bujanovac – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević sastao se u Bujanovcu sa ministarkom obrazovanja, sporta i omladine Republike Albanije, Besom Šahini. Glavna tema razgovora bila je unapređenje nastave na albanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama, za šta su oba ministra najavila čvršću saradnju u budućnosti, pre svega oko obezbeđivanja adekvatnih udžbenika.

Albanska ministarka, Besa Šahini, rekla je da će ministarstvo obrazovanja iz Tirane pružiti svu potrebnu podršku, uključujući i potrebne stručnjake za izradu udžbenika, da bi se u saradnji sa srpskim ministarstvom prosvete obezbedili najkvalitetniji udžbenici za albanske osnovce i srednjoškolce u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Ministarka je ocenila da je kroz obrazovanje važno izgraditi osnovne veštine koje će biti korisne ne samo za dalje školovanje već i za život uopšte.

"Želimo da naša omladina ima dobro osnovno znanje, ali i o nauci i digitalnim kompetencijama kako na maternjem tako i na drugim jezicima", navela je Besa Šahini.

Ministar prosvete, Mladen Šarčević je, nakon sastanka i razgovora sa albanskom ministarkom obrazovanja na odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu, rekao da će "na adekvatnom prevodu i obezbeđivanju udžbenika na albanskom jeziku uskoro raditi dva tima koja će koristiti iskustva iz obe zemlje, i koji će raditi na njihovom prevođenju".

Šarčević je istakao da je na sastanku bilo reči o tome kako da se poboljšaju uslovi za učenje srpskoj manjini u Albaniji.

"Tim povodom posetiću Tiranu i Skadar, gde živi najveći broj građana srpske nacionalnosti. Koliko sam upoznat, u Albaniji je u pripremi zakon koji će im omogućiti da se izjasne na kom jeziku žele da slušaju nastavu", rekao je ministar.

Ministri prosvete dve države su nakon sastanka obišli OŠ "Desanka Maksimović" u Biljači.

Šarčević je najavio da će ova škola biti rekonstruisana i da će u te radove biti uloženo 100 miliona dinara.

Prvoj poseti ministarke prosvete Albanije Bujanovcu prisustvovao je i ambasador ove zemlje u Srbiji, Iljir Bočka, predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu, Zoran Stanković, predsednik opštine Bujanovac, Šaip Kamberi, narodni poslanik u Skupštini Srbije, Fatmir Hasani.

Izvor: N1, Jugpress, Bujanovačke, B92 i Koordinaciono telo