Arhiva vesti
                   

MINISTARSTVO PROSVETE ODOBRILO UVOZ PET UDžBENIKA NA ALBANSKOM JEZIKU

30. Maj 2018.

Preševo, Bujanovac, Medveđa-Osnovci koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku u Preševu, Bujanovcu i Medveđi od naredne godine imaće pet novih udžbenika čiju je upotrebu odobrilo Ministarstvo prosvete, izjavio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Šukri Imeri.

Imeri je rekao da je odobrena upotreba digitalnog bukvara, udžbenika za likovnu kulturu za prvi, drugi i treći razred, kao i udžbenika za predmet svet oko nas za treći razred, koji će biti uvezeni iz Albanije.

„Udžbenike iz likovnog i za svet oko nas do sada nismo imali, dok je bukvar na albanskom jeziku postojao ali je sada odobrena upotreba još jednog, savremenijeg, digitalnog bukvara tako da će od naredne godine učenici moći da biraju između ta dva udžbenika“, objasnio je Imeri.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca naveo je da su svi udžbenici iz albanske Izdavačke kuće „Albas“, koja ima sedište i u Preševu, tako da postoji mogućnost da se udžbenici čija je upotreba odobrena i štampaju u Preševu umesto da prolaze komplikovane procedute uvoza iz Albanije.

Imeri je istakao i da za svaki razred osnovne škole nedostaje još po četiri do pet udžbenika na albanskom jeziku.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo