Arhiva vesti
                   

MINISTARSTVO DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE RASPISALO KONKURS ZA USPOSTAVLjANjE JEDINSTVENIH UPRAVNIH MESTA - IZDVOJENO 40 MILIONA DINARA (ROK: 1. MART 2021)

23. Februar 2021.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije je  saopštilo da je opredelilo 40 miliona dinara za podršku gradovima i opštinama koji žele da u svojim sredinama uspostave Jedinstveno upravno mesto (JUM).

Ministarstvo je raspisalo javni poziv za prijavu jedinica lokalne samouprave i gradskih opština za dobijanje podrške prilikom uspostavljanja jedinstvenih upravnih mesta. Sredstva su namenjena za formiranje i opremanje JUM i za nabavku neophodnih tehničkih sredstava.

Cilj ovog projekta, kako se navodi u saopštenju, je povećanje efikasnosti, delotvornosti i ekonomičnosti rada, kao i pojednostavljenje postupaka i procedura, što sve omogućava smanjenje administrativnog opterećenja, uštede vremena i novca, kao i funkcionisanje uprave kao servisa građana.

„Za ova sredstva kod resornog ministarstva mogu da se prijave samo oni gradovi i opštine koji ispunjavaju kriterijume i preduslove, kao što je taj da već imaju uspostavljene neke elektronske servise“, dodaje se u saopštenju.

Rok za podnošenje prijava je 10 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, odnosno 1. mart 2021. godine, a zahtev za raspodelu sredstava može se naći na   http://mduls.gov.rs/saopstenja/javni-poziv-za-prijavu-jedinica-lokalne-samouprave-i-gradskih-opstina-za-dobijanje-podrske-prilikom-uspostavljanja-jedinstvenog-upravnog-mesta-2/?script=lat

Projekat uspostavljanja JUM pokrenut je pre tri godine i do sada ih je u Srbiji otvoreno 14, i to u Lazarevcu, Šapcu, Žitištu, Smederevskoj Palanci, Beloj Palanci, Somboru, Kruševcu, Vlasotincu, Užicu, Gornjem Milanovcu, Rači, Pirotu, Kuršumliji i Staroj Pazovi.

Do kraja godine Jedinstveno upravno mesto će dobiti i građani Paraćina, Topole i Kosjerića, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Koordinaciono telo