Arhiva vesti
                   

MINISTARKA POLjOPRIVREDE SA PRIVREDNICIMA PREŠEVA, BUJANOVCA I MEDVEĐE

16. April 2015.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković razgovarali su juče sa privrednicima i predstavnicima opština Preševo, Bujanovac i Medveđa o ponovnom pokretanju proizvodnje u nekadašnjoj klanici „Jugokop", radu veterinarske inspekcije i plasmanu duvana iz tog kraja.

Ministarka Bogosavljević Bošković je izjavila da je sa predsednicima opština Preševo Ragmi Mustafom, Bujanovca Nagipom Arifijem i predstavnicima opštine Medveđa razgovarano i o povećanju poljoprivredne proizvodnje i isplati subvencija.

Ministarka je istakla da je bilo reči i o obnovi rada „Jugokopa", nekada uspešnoj klanici, koja je izuzetno važna za područje juga Srbije.

„Ta klanica je važna zato što uzgajivači tovnih grla sa juga Srbije ne mogu na lak način da plasiraju svoje proizvode na tržište,“ rekla je ona i podsetila da je ministar privrede Željko Sertić, nedavno boraveći u ovom kraju, obećao da će pomoći.

„Postoje zainteresovane italijanske kompanije koje bi ušle u ovaj posao i ja sam danas obećala da ću sa svoje strane razgovarati i sa ministrom Sertićem, mada ću i ovaj problem predočiti vladi da bi smo zajednički pomogli ponovni početak rada ove klanice", rekla je Bošković.

„Ta italijanska kompanija je zainteresovana da iznajmi „Jugokopovu“ klanicu i cilj resornog ministarstva i Ministarstva privrede je da se što pre ponudi model saradnje sa Italijanima, što bi bio stimulans daljem razvoj stočarstva na ovom području, koje je izvanredno za uzgoj svih vrsta domaćih životinja, krava, ovaca i koza,“ rekla je ona.

Tokom razgovora sa predstavnicima lokalnih samoupravasa  juga Srbije bilo je reči i o drugim pitanjima vezanim za razvoj poljoprivrede, zaštitu životne sredine, uređenje vodotokova, a posećena je i mlekara „Fontana“u selu Bukurevac, koja je značajnim delom finansirana iz sredstava koje je obezbedilo Koordinaciono telo u vidu subvencija, u iznosu od 1,9 miliona dinara.

Ministarka je rekla da je razgovarala i sa poljoprivrednicima koji su zainteresovani za isplatu subvencija, kao i o pitanjima veterinarske inspekcije.

„Naši domaćini su istakli da je itekako potreban makar jedan veterinarski inspektor, koji bi bio stalno ovde zaposlen i koji bi trebalo da bude iz redova njihovih sunarodnika, kako bi mogli da kontrolišu klanja životinja koja se često sprovode kao deo jednog rituala i verskih obreda", kazala je ona.

„U blizini je i Kosovo i Metohija i granica sa Makedonijom, pa je to i razlog više da se ovde imenuje jedan veterinarski inspektor, koji bi garantovao i štitio nekontrolisan uvoz ili pošiljke poljoprivrednih proizvoda iz Makedonije i sa Kosova i Metohije na ovo područje, a bio bi od pomoći i stanovništvu kada je reč o klanju stoke”, predočila je ministarka poljoprivrede.

Tokom sastanka sa poljoprivrednicima iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u Domu kulture „Abdula Krašnica" razgovaralo se o problemima proizvođača duvana iz ovog kraja, koji je tradicionalno poznat po velikoj proizvodnji duvana izvanrednog kvaliteta.

„Međutim, poslednjih godina uočavaju se sa problemom plasmana duvana, što je vezano za ranije privatizacije naših fabrika duvana", kazala je ministarka Bogosavljević Bošković  i dodala da su uzgajivači duvana sa juga Srbije sada u poziciji da, iako su ulagali u ovu proizvodnju, dobro je poznaju i žele da se i dalje njom bave, ne mogu da plasiraju svoje proizvode i zato su zatražili pomoć.

„Ja sam im sa svojim saradnicima obećala da ću o ovom problemu razgovarati sa svojim kolegama u vladi, sa ministrom finansija, sa Upravom za duvan, tako da ćemo pokušati da maksimalno pomognemo ovim proizvođačima", obećala je ministarka poljoprivrede.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da su tokom posete privatnoj mlekari i razgovorima sa više od 50 poljoprivrednika sa tog područja analizirani brojni problemi lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača. Stanković je ponovio da se razgovaralo o posledicama ranije potpisanih sporazuma za duvansku industriju i podsetio da se na tom prostoru nekada proizvodilo i 3.000 do 4.000 tona duvana, a sada samo 100 tona i da poljoprivrednici ne znaju gde da plasiraju višak proizvodnje, zbog čega se javljaju poblemi vezani za šverc rezanog duvana.

„Takođe su postignuti dogovori da ministarstva poljoprivrede i finansija i Agencija za duvan analizraju kako da se plasira višak duvana, s obzirom na to da je prošle godine bilo odobreno 40 hektara da se zasadi duvanom, a ove godine samo 20 hektara.Sve to je veoma značajno za razvoj poljoprivrede, pošto se radi o poljoprivrednom području na kome 70 posto površine služi za gajenje poljoprivrednih kultura“, rekao je Stanković.

Izvor: Tanjug, Blic, Fonet i Koordinaciono telo