Arhiva vesti
                   

MINISTARKA ČOMIĆ: NEMA PROGONA ALBANACA U SRBIJI, PASIVIZACIJA ADRESA SE RADI PO ZAKONU

18. Novembar 2021.

Bujanovac – Beograd -  U Srbiji nema nikakvog organizovanog brisanja adresa (pasivizacije prebivališta) Albanaca i nema ničega osim primene Zakona o boravištu i prebivalištu, a oko toga smo se razumeli i sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca,rekla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić.

Ona je naglasila da ministarstvo koje vodi od januara sa nadležnim organima Republike Srbije vrlo pažljivo proverava o čemu se radi i utvrđeno je da nema apsolutno nikakve namere države ili organizovanog progona albanskih građana u Srbiji kada je u pitanju pasivizacija adresa, već je reč o primeni zakona.

Objasnila je da je primena Zakona o boravištu i prebivalištu deo poglavlja 23 i zahtev Evropske unije da se Ministarstvo unutrašnjih poslova podrobniije pozabavi time vodeći računa o tome da ne bude adresa koje su izmišljene za ljude koji ne postoje.

“U razgovoru sa NSA sredinom godine, rekli smo da je naša dužnost da činjenice ponudimo, a njihova je volja da li će i dalje vrlo pažljivo motriti da im ne budu ugrožena prava na adresu jer, ona ne smeju da budu ugrožena”, naglašava ministarka.

Zbog pasivizacije adresa Albanaca njihovi politički lideri poput narodnog poslanika Šaipa Kamberija, predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija i predsednik NSA Ragmi Mustafa više puta su izražavali nezadovoljstvo i zahtevali reakciju međunarodne zajednice.

Izvor: Bujuanovačke, Koordinaciono telo