Arhiva vesti
                   

Ministar Oliver Dulić najavio konkretne projekte u oblasti reciklaže otpada za četiri opštine juga Srbije

7. Novembar 2011.

Vranje - U skladu sa sistemskim rešenjem problema prikupljanja i reciklaže čvrstog otpada, u Vranju će biti izgrađen poseban objekat koji će strani donator finansirati sa 450.000 evra, izjavio je u Vranju ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Srbije Oliver Dulić. On je nakon razgovora sa gradonačelnikom Vranja i predsednicima opština Preševo, Bujanovac, Trgovište i Vladičin Han, naglasio da je rešenje u oblasti odlaganja otpada na jugu Srbije u međuopštinskoj saradnji o čemu je  postignu dogovor.

„Uz podršku nadležnog ministarstva u iznosu od oko 11 miliona dinara, rešili smo akutni problem deponije u selu Rakovac i nabavku kontejnera za iznošenje smeća iz sela Veliki Trnovac, čime smo podigli nivo učešća stanovništva bujanovačke opštine u sistemskom prikupljanju smeća na šezdeset procenata,“ rekao je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi. On je naveo da će uslediti i sanacija šest divljih deponija na području sela Rakovac, zbog čega je letos bilo ozbiljnih problema.

Predsednik opštine Trgovište Darko Tomić naveo je da su obezbeđeni kontejneri za 15 seoskih mesnih zajednica, kao i vozilo za odnošenje smeća, ali da se očekuje i da otpad bude prebacivan na deponiju „Metris“ u vranjskoj opštini.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta, po oceni gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića, biće „produžen vek deponije „Metris“ ali i stvoreni uslovi za mogućnost skladištenja otpada iz susednih opština“.