Arhiva vesti
                   

MINISTAR ODBRANE I AMERIČKI AMBASADOR POSETILI IZBEGLICE U PREŠEVU

21. Avgust 2015.

Ministar odbrane, Bratislav Gašić i američki ambasador u Srbiji, Majkl Kirbi obišli su Prihvatni centar u Preševu u koji dnevno u proseku pristigne 1200 izbeglica. Kada je u pitanju izbeglička kriza Kirbi je rekao da bi trebalo razmišljati dugoročnije, budući da dolaze hladniji dani i zima.

 „Timski rad s obzirom na to da postoji između državnih organa u Srbiji, trebalo bi da postoji i od strane međunarodne zajednice“, ocenio je ambasador i naveo da su mu izneglice u razgovoru rekle da se osećaju prijatno i dobrodošlo u Srbiji. On je poručio da će SAD pokušati da pomognu UNHCR , a samim tim i izbeglicama u Srbiji.

Migranti kažu da jedino ovde, za razliku od svih zemalja kroz koje su prošli imaju maksimalno korektan i human odnos i sve potrebne uslove, rekao je ministar Gašić. Odgovarajući na pitanje o otvaranju prihvatnog centra u Beogradu, Gašić je rekao da će Vlada Srbije ono što je obećala i realizovati i da mora da se napravi taj objekat, koji bi mogao da primi od 1000 do 2000 ljudi. Gašić je istakao i da će država učiniti sve da situacija u vezi sa izbeglicama bude razrešena na najbolji mogući način, a da stanje u Centru predstavlja dokaz da nadležni organi rade sinhronizovano na prihvatu i obezbeđivanju svih uslova za pristojan boravak u njemu. Gašić je dodao da u Prihvatni centar u Preševu nekada dnevno dođe i do 2000 ljudi, a da je do trenutka njegove posete bilo evidentirano 649 lica.

Izvor: Danas i Koordinaciono telo