Arhiva vesti
                   

Ministar Marković razgovarao sa predsednikom CSSP-a Švarc-Šilingom

29. Avgust 2008.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković primio je Kristijana Švarc-Šilinga, počasnog predsednika CSSP - nemačke neprofitne organizacije koja se bavi unapređenjem međuetničkih odnosa u konfliktnim regionima i predstavnike te organizacije. Sastanku na kojem je razmatrana situacija na jugu Srbije prisustvovao je i direktor Službe Koordinacionog tela u Beogradu Nenad Đurđević.
Ministar Marković je upoznao sagovornike sa merama kojima su uspešno rešavani tekući problemi i pružana podrška za razvoj u ove tri opštine na jugu Srbije, a koje je ministarstvo dosada u okviru svojih nadležnosti preduzelo u periodu u kome njim rukovodi. "Reč je o finansiranju projekata jedinica lokalne samouprave iz fonda od igara na sreću. Ministarstvo ta sredstva dodeljuje kvartalno na osnovu javnog poziva po kojem opštine i gradovi kandiduju svoje projekte. Ove tri opštine dobile su rešenja o pomoći za svoje projekte krajem avgusta prošle godine. Iz tog fonda finansira se delom izgradnja nove zelene pijace u Preševu, vodovodnog sistema u jednom naselju u Bujanovcu i sanacija klizišta u Sijerinskoj banji u Medveđi", objasnio je ministar Marković. On je ocenio da se situacija na jugu Srbije poboljšava, da "svest o značaju dijaloga kao puta rešavanja konfliktnih situacija sazreva" i podvukao značaj učešća Albanaca u političkom životu Srbije.
Švarc-Šiling, bivši (peti) visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, rekao je da je zadovoljan što se sastaje sa ministrom Markovićem u trenutku kada je tek postavljen na novu funkciju predsednika Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu. On je takođe, pohvalio to što se priprema nova vladina strategija za razvoj ovog dela Srbije i ponudio stručnu pomoć u njenoj finalizaciji, baziranu na velikom praktičnom iskustvu njegove organizacije.
Direktor ove nemačke neprofitne organizacije Huan Dijaz detaljnije je upoznao ministra Markovića sa principima rada i načinom delovanja te nezavisne organizacije, kao i sa činjenicom da je njena saradnja sa Vladom Republike Srbije septembra prošle godine i formalno uobličena potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između CSSP i Koordinacionog tela. On se posebno osvrnuo na realizaciju zajedničkog projekta koji počinje u oktobru ove godine i treba da traje do proleća 2009.godine, a čiji je osnovni cilj da se za istim stolom na radnim sastancima nađu predstavnici Vlade Republike Srbije i srpske, albanske i romske etničke zajednice.