Arhiva vesti
                   

MINISTAR MARKOVIĆ: Popis je i način da se sazna koje probleme ima jedna populacija i da se nađu rešenja

29. Septembar 2011.

U Republičkom zavodu za statistiku (RZS)  rečeno je da je popis važan za obične građane jer može da znači prepoznavanje problema koje oni imaju u obrazovanju, infrastrukturi i zdravstvu, kao i početak njihovog rešavanja. Popis će biti održan od 1. do 15. oktobra ove godine.

Milan Marković, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik

Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, kaže da je bojkot Albanaca politički motivisan i da može da našteti toj nacionalnoj manjini.

„Postoji način da se izračuna koliko ima Albanaca, međutim, popis nije samo brojanje stanovništva, već i način da se sazna koje probleme ima jedna populacija i način da se nađu rešenja,“ izjavio je ministar Marković.
Srbija će, kako je naveo, nastaviti da rešava probleme koje imaju Albanci, a bojkot je samo nož u leđa tim naporima.   

Snežana Lakčević, načelnik Odeljenja za popis u RZS, je izjavila “da svi građani, pa i Albanci, moraju da shvate da je popis za njihovo dobro. Popis je krvna slika jedne države. To je jedini izvor validnih podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stanovima i njihovim karakteristikama. Informacije koje ćemo dobiti neophodne su da bi država odredila politiku obrazovanja, izgradnju komunalne i putne infrastrukture, smanjivanja nezaposlenosti. Videćemo, na primer, da negde ima puno dece ili starih, što znači da tamo mora da se gradi škola, odnosno dom zdravlja“, rekla je Lakčević. Podaci sa popisa su bitni, jer, kako kaže, Evropa razgovara brojkama.