Arhiva vesti
                   

MILKOVIĆ: TREBALO BI VRATITI STARI NAČIN SUBVENCIONISANjA VEŠTAČKOG OSEMENjAVANjA

28. Septembar 2017.

Bujanovac - U Veterinarskoj stanici Bujanovac očekuju da lokalna samouprava ponovo vrati 15 godina stari način subvencionisanja veštačkog osemenjavanja goveda posredstvom bujanovačke Veterinarske stanice.

Uoči Treće izložbe goveda simentalske rase, koju Veterinarska organizuje u subotu na stadionu u Bujanovcu, Dr Miodrag Milković podseća da je bujanovačka opština, nakon 15 godina, ukinula subvencionisano osemenjavanje krava i pokušala da sama deli subvencije.

„ Dugo uhodavan način subvencionisanja preko Veterinarske stanice nije mogao da se prevaziđe uvedenom promenom, zato što su vlasnici imali troškove oko dolaska u opštinu. Subvencionisana su samo grla koja se osemenjavaju prvi put. Takođe, lokalna samouprava je ukinula subvencije za neumatičena grla i za vlasnike bez poljoprivrednih gazdinastava. Tehnički, to je predstavljalo trošak i problem, pa je Veterinarska stanica preuzela da sama subvencioniše sva grla na području opštine Bujanovac, odnosno troškove do ekonomske cene kako ne bi bili poništeni svi efekti petnaestogodišnjeg rada sa subvencionisanjem veštačkog osemenjavanja“, rekao je Milković.

On očekuje da će sve to potrajati do 31. decembra 2017. godine, s obzirom da Veterinarska namerava da ubedi opštinu Bujanovac da vrati stari način subvencionisanja.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo