Arhiva vesti
                   

"MILIJARDA USTAJE" PROTIV NASILjA NAD ŽENAMA U BUJANOVCU

14. Februar 2014.

Bujanovac - Mladi aktivisti svih nacionalnosti iz Bujanovca priključiće se globalnom pokretu “Milijarda ustaje” i zaplesati u centru Bujanovca danas u 12 časova. U akciji će učestvovati više od 30 mladih Bujanovčana, uzrasta od 16-25 godina.

Akciji „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama“, udruženja Generator iz Vranja, priključili su se i Odbor za ljudska prava iz Vranja, Građanske inicijative i  učesnici projekta Youth Build iz Bujanovca. Ona je organizovana u saradnji sa Kancelarijom za mlade iz Bujanovca i srednjim školama „Sveti Sava“i „Sezai Suroi“ iz Bujanovca, uz podršku učenika Ekonomsko-trgovinske i Hemijsko-tehničke škole iz Vranja.

Globalna kampanja „Milijarda ustaje/One Billion Rising”, pokrenuta 2013. godine i ona poziva mlade da okončaju nasilje nad ženama.

Ovom akcijom mladi ljudi sa juga Srbije, a pre svih devojčice i devojke, Srpkinje, Albanke, Romkinje, kao i njihovi vršnjaci, žele da pruže podršku ženama koje su preživele muško nasilje, skrenu pažnju javnosti na to da je nasilje nad ženama zločin.

Akcija se organizuje u okviru kampanje „Mi-tu“, u sklopu projekta “Izjednači me!” na teritoriji opština Preševo, Bujanovac, Vranje i Vladičin Han.

Cilj projekta je skretanje pažnje društva u četiri opštine na jugu Srbije na važnost poštovanja prava manjina, borbe protiv diskriminacije i inkluzije.

Projekat se bavi manjinskim grupama koje su najdiskriminisanije na jugu Srbije: etničke manjine (albanska i romska), žene, LGBT populacija i osobe sa invaliditetom. Projekat se realiziju uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, kroz program EIDHR i grada Vranja.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo