Arhiva vesti
                   

MIGRANTI I DALjE PRISTIŽU NA SEVER SRBIJE, POLICIJA IH PREMEŠTA U PREŠEVO, TAKSISTI IH VRAĆAJU

1. Mart 2021.

Subotica, Preševo - U Prihvatnom centru Subotica trenutno boravi 168 migranata, pretežno onih iz Sirije, zatim i onih iz Alžira i Avganistana, dok se procenjuje da izvan centra, na lokacijama gde se najčešće skupljaju, kao i na potezu ka granici, boravi još nešto više od 200 migranata, podaci su Komesarijata za izbeglice i migracije.

Kako bi se smanjio pritisak migranata na severni deo zemlje, Komesarijat je u saradnji sa lokalnom samoupravom i policijom u nekoliko navrata organizovao akcije premeštanja migranata iz Subotice u centre na jugu Srbije. Tako je krajem oktobra premešteno oko 300, dok je krajem novembra u Prihvatni centar Preševo premešteno još 200 migranata.

„Od 25. novembra do danas su bile tri veće akcije tokom kojih je blizu 400 migranata relocirano u centre na jugu Srbije“, saopštili su iz Komesarijata, dodajući da redovno sprovode ovakve aktivnosti koje imaju za cilj da se severni deo zemlje rastereti prisutva većeg broja migranata.

S druge strane, opšti je utisak, o čemu svakodnevno svedoče objave građana na društvenim mrežama, da migranata ima mnogo više, ima ih i u centru grada, gde se šetaju, kupuju namirnice i teško je proceniti njihov broj, a još teže da li su to novi ili oni koji su se vratili.

Građani takođe svakodnevno prijavljuju da nailaze na situacije gde policija interveniše, kako prema migrantima tako i prema taksistima za koje sumnja da prevoze ova lica, koja po pravilu nemaju dokumente i ilegalno borave u Srbiji.

Očekuje se da će dolazak lepšeg vreme pogodovati pojačanom kretanju migranta i njihovim intenzivnijim pokušajima da pređu graničnu liniju našeg severnog suseda.

Izvor: Subotica.com i Koordinaciono telo