Arhiva vesti
                   

MIGRANTI ČISTE DIVLjE DEPONIJE OKO JUŽNE MORAVE KOD BUJANOVCA

22. April 2021.

Bujanovac – Beograd -  Tridesetak migranata iz bujanovačkog Prihvatnog centra čistilo je priobalje Južne Morave u blizini centra, kako kažu, u znak zahvalnosti za gostoprimstvo koje su doživeli u Bujanovcu.

„Ova akcija je naš način da izrazimo dobru volju i zahvalnost meštanima Bujanovca i zaposlenima u kampu, koji nas tretiraju dobro. Ovde sam već godinu dana i nisam imao nikakvih problema“,izjavio je Harun Hajdari iz Avganistana.

Akcija čišćenja divlje deponije kod mosta na Južnoj Moravi organizovana je povodom Svetskog dana planete Zemlje. Zajednički su je realizovali Grupa za decu i mlade „Indigo“, Komesarijat za izbeglice, UNHCR, Ekološko društvo Bujanovac, lokalna samouprava i kompanija „Bici Komerc“, koja je obezbedila mehanizaciju za uklanjanje ogromne količine smeća.

„Želimo da makar malo poboljšamo situaciju po pitanju neodgovarajućeg odlaganja otpada. Mi svakog dana prolazimo pored ove divlje deponije na putu do Prihvatnog centra i dogovorili smo se da je uklonimo i tako damo svoj doprinos očuvanju životne sredine“,kazala je Tamara Simonović, izvršna direktorka organizacije „Indigo“.

Po rečima Mladena Zlatkovića, iz Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, migranti su bez dvoumljenja prihvatili predlog da učestvuju u današnjoj akciji, sa željom da se, kako je naglasio, oduže gradu koji ih je primio.

U Prihvatnom centru u Bujanovcu trenutno je smešteno 170 migranata, a većina je iz afričkih zemalja. Deponiju kod Južne Morave danas su čistili Avganistanci, Iračani, Iranci, Sirijci, Somalijci i Eritrejci.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo