Arhiva vesti
                   

„MI SMO CEO SVET“ U BUJANOVCU

9. Decembar 2010.

Četrnaestoro srednjoškolaca, Srba, Albanaca i Roma iz Bujanovca i Preševa su u sredu 8. decembra u prepunoj sali Doma kulture u Bujanovcu pokazali da je drugačiji svet moguć. Tokom 90 minuta predstave ovi mladi ljudi pokazali su da ih drugarstvo, ljubav, tolerancija spajaju i čine srećnim. Poslali su poruku da je prijateljstvco među osobama različitog etničkog, religijskog, jezičkog, kulturološkog porekla moguće i da su takve spone ključne u međuljudskim odnosima.

„Mi smo ceo svet“ je druga predstava, koja je juče u Bujanovcu dočekala premijeru, a pre toga u Sloveniji i Kikindi, u izvođenju ove mlade entuzijastične pozorišne trupe. Glavni motiv predstave je svetski poznati Šekspirov komad „Romeo i Julija“- priča o zabranjenim ljubavima. Tekst nosi snagu metafore koja teško da ikoga može da ostavi ravnodušnim.

Pored centralne teme, predstava obiluje i nizom sporednih tema, u kojima se prepliću motivi ljubavi i prijateljstva, a koje su svojstvene za sve mlade generacije (školske brige, fejsbuk, odrastanje i slično).

Pred predstavu publici su se istim tekstom obratili mlada glumica Nesibe Osmani na romskom, reditelj i autor teksta Alkesandar Lazić na srpskom i koordinator Rahim Salihu na albanskom jeziku:

„Gde god da smo gostovali, na kojem god mestu da smo bili, koga god da smo sreli u upoznali, bilo kada i bilo gde, potvrdili smo ono o čemu i pričamo: da smo svi isti, jednaki i posebni, da Ti i Ja smo Mi, a Mi smo ceo svet!“

Predstava „Mi smo ceo svet“ sredinom novembra izvedena je u Kikindi sa drugom glumačkom postavom, zadržavajući multietnički sastav koji oslikava Vojvodinu. Akteri predstave iz Kikinde došli su u Bujanovac na premijeru da podrže svoje drugare iz Preševa i Bujanovca.

Beogradska publika 17. decembra u Narodnom pozorištu na sceni „Raša Plaović“. imaće prilike da vidi pozorišnu predstavu, u kojoj će zajedno igrati mladi iz Kikinde, Bujanovca i Preševa.
Projekat su podržali Pokrajinski sekretarijat za kulturu autonomne pokrajine Vojvodina i Koordinaciono telo Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.