Arhiva vesti
                   

„META U MEDVEĐI NIJE GOVORIO O NEZAVISNOSTI KIM

30. Novembar 2017.

Novi Sad – Gostujući u emisiji „Pravi ugao" na Radioteleviziji Vojvodine, Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, kazao je da je albanski predsednik bio veoma dostojanstven i profesionalan, te da je okupljenom albanskom življu u Medveđi ponovio više puta kako oni žive u Republici Srbiji i kako sve svoje probleme treba da rešavaju u skladu sa zakonima zemlje u kojoj žive.

Predsednik Koordinacionog tela je napomenuo da je tokom razgovora u Sijarinskoj Banji, na kome su učestvovali odbornici lokalnog parlamenta srpske i albanske nacionalnosti, vođen otvoren razgovor, te da niko nije postavljao uvredljiva pitanja, niti je na bilo koji način vređao Srbiju, jer bi u suprotnom Koordinaciono telo reagovalo u skladu sa zakonima Srbije.

Na pitanje novinarke i voditeljke te emisije Ljubice Gojgić da li je čudno zašto je albanski predsednik boravio u privatnoj poseti u Medveđi, te zašto nije primljen na zvaničnom nivou u Beogradu, Stanković je kazao da su privatne posete praksa u poslednjih nekoliko godina, te da je u takve posete dolazio i bivši predsednik Albanije Bujar Nišani.

„I neki albanski ministri su dolazili, te privatne posete se obavljaju u dogovoru sa našom ambasadom u Tirani. Drugim rečima, Vlada Srbije odobrava te posete. Mene niko nije informisao zašto se obavljaju te posete, ali ja sam imao zadatak da prihvatim te ljude koji su kazali prilikom svoje posete pred okupljenim ljudima da su oni Albanci koji su građani Republike Srbije i da sve svoje probleme rešavaju sa nadležnim organima Srbije,” kazao je Stanković.

On je istakao da je i aktuelni premijer Albanije Edi Rama tako govorio tokom svoje posete Preševu, napomenuvši da se Koordinacione telo nada da će uskoro doći do zvaničnog susreta predsednika Srbije i Albanije, a koji je najavljen za sledeću godinu.

Govoreći o problemima u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, Stanković je označio ekonomske kao daleko veće u odnosu na političke, istakavši da se Vlada Srbije i Koordinaciono telo trude da na svaki način ubrzaju privredu i omoguće što bolji standard.

„Pre pet godina je podeljeno prvo 660 miliona, a dve godine nakon toga skoro 40 miliona dinara bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća. Ove godine nije doneta odluka o takvom subvencionisanju, ali dosadašnjim izdvajanjima zaposleno je negde oko 270 ljudi, dok se za narednu godinu ponovo planira podsticaj u iznosu od 40 miliona dinara, i mi očekujemo da ćemo u tom periodu uspeti da obezbedimo ta sredstva,” kazao je Stanković.

On je komentarišući samoubistvo hrvatskog generala Slobodana Praljka, a koji je osuđen na učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu ondašnjeg hrvatskog rukovodstva na teritoriji Bosne i Hercegovine na 20 godina robije, kazao da mu nije jasno kako je neko uspeo da unese bočicu u sudnicu i kako je potpuno nerazumljivo da obezbeđenje, za koje pouzdano zna da je veoma pedantno, nije brže reagovalo.

Stanković, koji je mnogo puta kao ekspert veštačio i učestvovao u odbrani pred Haškim tribunalom, je istakao da Haški tribunal nije ispunio svoju svrhu zbog koje je prvobitno oformljen.

„Lično imam mnogo „ali" kada je u pitanju Haški tribunal, ali mislim da je došlo vreme da se sve to na jedan miran i argumentovan način razmotri s obzirom da žrtve zaslužuju da oni koji su ubijali nevine i odgovaraju,“ zaključio je Stanković.

Izvor: RTV, Tanjug i Koordinaciono telo