Arhiva vesti
                   

MERE VLADE REPUBLIKE SRBIJE ZA POMOĆ MIKRO, MALIM I SREDNjIM PREDUZEĆIMA

5. Jun 2020.

Vranje - U Vranju je organizovan sastanak sa privrednicima Pčinjskog okruga na kojem su predstavljene mere i mehanizmi Vlade Republike Srbije u cilju lakšeg prevazilaženja ekonomskih posledica izazvanih pandemijom virusa COVID 19.

Sastanku su prisustvovali Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, Vesna Vučetić, direktorka Sektora za upravljanje rizicima i rizičnim plasmanima iz Fonda za razvoj Republike Srbije, Dejan Vukotić, generalni direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, dr Slobodan Milenković gradonačelnik Vranja i Srećko Pejković, načelnik Pčinjskog upravnog okruga.

Tom prilikom, Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede, je istakao da je Vlada Republike Srbije počela sa sprovođenjem mera za pomoć poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća.

,,Današnji cilj je da privrednicima ovog kraja predstavimo mere vezane za intervencije Fonda za razvoj Republike Srbije i poslovnih banaka uz garantnu šemu i Agencije za za osiguranje i finansiranje izvoza. Na inicijativu predsednika republike Aleksandra Vučića, posebna pažnja i pomoć biće usmereni na privrednike juga Srbije. Na nivou Srbije do sada smo odobrili 617 kredita iz Fonda za razvoj, ukupne vrednosti 3.100.000.000,00 dinara. Ukupan iznos sredstava za ove namene je 24 milijarde dinara, a rok za realizaciju  je 20. decembar”, rekao je Stevanović.

Državni sekretar Stevanović je dodao  da će u narednoj nedelji početi primena novih paketa mera, koje se odnose na ugostiteljstvo, hotelijerstvo i putnički saobraćaj.

Vesna Vučetić iz Fonda za razvoj Republike Srbije je istakla  da je kreditna linija koju je država donela kao jednu od mera za pomoć provrednicima, koja ide preko Fonda za razvoj,  trenutno najpovoljnija u Srbiji i da je naišla na izuzetno interesovanje. Mere su namenjene svim preduzećima i mogu da apliciraju svi, od preduzetnika do srednjih preduzeća. Za preduzetnike i mikro preduzeća maksimalni iznos kredita je 10 miliona dinara, za mala 40 i za srednja preduzeća 120 miliona dinara sa kamatnom stopom 1% .

Prisutnima se obratio i Dejan Vukotić, generalni direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza, koji je govorio o merama podrške ove Agencije u smislu pružanja pomoći preduzećima za povratak na inostrana tržišta.

Izvor: TV Info Puls Vranje i Koordinaciono telo