Arhiva vesti
                   

MEDVEĐI ODOBRENA BESPOVRATNA SREDSTVA ZA MERE POPULACIONE POLITIKE

19. Juli 2018.

Medveđa - Ministarstvo bez portfelja, koje je zaduženo za demografiju i populacionu politiku, je 21. maja raspisalo javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini.   

Javni poziv je bio otvoren do 14. juna 2018. godine, i na osnovu njega je pristiglo 71 predloga mera, odnosno prijava.

Na osnovu Predloga odluke o odobravanju sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave, ministarka Slavica Đukić Dejanović je donela Odluku o odobravanju sredstava za sufinansiranje mere populacione politike jedinica lokalne samouprave.

Na osnovu te odluke, opštine Medveđa i Lebane su dobile oko 21,5 miliona dinara za mere populacione politike, odnosno za usklađivanje rada i roditeljstva, očuvanje i unapređivanje reporduktivnog zdravlja i za rešavanje problema neplodnosti.

Opštini Medveđa je odobreno 9,423.000 dinara, od čega ministarstvo učestvuje sa oko 7,4 miliona dinara, a ostatak od blizu 1,9 miliona dinara je učešće opštine Medveđa.

Bespovratna sredstva opredeljena Programom su namenjena za sufinansiranje mera populacione politike od značaja za demografski razvoj jedinica lokalne samouprave sa ciljem poboljšanja demografskih parametara.

Opšti cilj Programa je podrška održivom demografskom razvoju jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije, odnosno stacionirano stanovništvo, tj. stanovništvo u kome će sledeće generacije biti iste veličine kao i postojeće.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da vrate u budžet Republike Srbije sva odobrena a neutrošena sredstva po ovom programu ili sredstva utrošena suprotno nameni.

Izvor: Info centar jug i Koordinaciono telo