Arhiva vesti
                   

MEDVEĐA - ZAHVALNICA SLIKARU KOJI JE DEŠIFROVAO OSMEH MONA LIZE

21. Avgust 2018.

Medveđa – Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, je uručio zahvalnicu poznatom srpskom književniku i slikaru Predragu Baji Lukoviću, koji je slikom „Portret jedne tajne“dokazao da je lik čuvene Mona Lize zapravo autoportret samog autora Leonarda da Vinčija.

Luković je rodom iz sela Gajtana u opštini Medveđa. Radi i živi u Beogradu, a svetsku slavu stekao je davne 1982. godine kada je sopstevnom slikom dešifrovao Da Vinčijevo remek delo, a potom su se nizale izložbe u domaćin i inostranim galerijima.

Arsić je gostu iz Beograda uručio zahvalnicu za uspešnu saradnju i izuzetnu posvećenost rodnom kraju, te za doprinos razvoju kulture u opštini Medveđa.

 „Posebna je čast kada našu Medveđu predstavlja tako veliki umetnik koji je slavu stekao vrednim radom i izuzetnim umetničkim talentom. Dokaz za to je i odlikovanje srebrnom medaljom za zasluge u umetnosti koju Vam je na Dan državnosti uručio predsednik Republike Srbije”, kazao je Arsić tom prilikom.

U razgovoru sa Arsićem, Bajo Luković je obećao organizovanje izložbe u Kulturnom centru u Medveđi, gde će biti izloženi njegovi umetnički radovi, kao i radovi njegove ćerke Nataše Luković, diplomiranog likovnog umetnika.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo