Arhiva vesti
                   

MEDVEĐA: NEMAČKA SAGRADILA STANOVE ZA IZBEGLICE

28. Novembar 2013.

Medveđa – Predsednik opštine Medveđa, Slobodan Drašković, zahvalio se ambasadoru Savezne Republike Nemačke, Hajncu Vilhemu, za investiciju iz 2002. godine, koja je iskorišćena za izgradnju  četiri stambene zgrade sa po četiri stambene jedinice. Te zgrade se danas koriste za stanovanje izbeglih lica, a njihova izgradnja je realizovana posredstvom nevladine organizacije ASB u iznosu od 210.000 maraka, odnosno 13.700.000,00 dinara.

Prilikim nedavne posete nemačkog ambasadora opštini Medveđa, predsednik opštine Slobodan Drašković je visokog gosta upoznao sa potencijalima opštine, ističući posebno značaj Sijarinske Banje i njenih prirodnih resursa. Govorio je o rudniku Lece i istraživanjima u Tularu, gde ista vrši kanadska firma „Dunav-minerals".

Nemački ambasador i Sonja Bohner, prvi sekretar za politička pitanja u ambasadi Nemačke, su imali radni ručak sa predsednikom opštine Medveđa i njegovim saradnicima u hotelu „Gejzer" u Sijarinskoj Banji.

Razgovor je vođen na temu političke stabilnosti u opštini, investicijama i potencijalima opštine Medveđa. Predsednik Drašković je upoznao ambasadora sa političkom situacijom u opštini, koja je stabilna, kao i sa time da u opštini nikad nije bilo nikakvih ekcesa na nacionalnoj osnovi, pa čak ni u vreme ratnih dešavanja. On je istakao da je uposlenost albanske nacionalne manjine procentualna broju na osnovu popisa stanovništva izvršenog 2002. godine, obzirom da se na zadnjem popisu jedan broj ove populacije nije odazvao popisu.

Jedna od poslednjih investicija u opštini Medveđa je fabrika za proizvodnju peleta „Jablanica-eko" d.o.o. Za ovu fabriku je Vlada Republike Slovenije dala donaciju u iznosu od 290.000,00 eura za kupovinu opreme. Donaciju u iznosu od 90.000 eura dao je EU „PROGRES" za adaptaciju već postojeće hale. Opština Medveđa je učestvvovala u ovoj investiciji sa 540.000 eura.

Posle radnog ručka je nemački ambasador, u pratnji predsednika opštine Medveđa i njegovih saradnika, obišao Medveđu.

Izvor: Media centar Leskovac i Koordinaciono telo