Arhiva vesti
                   

MASOVNA SEČA ŠUMA U ZAŠTIĆENOM PREDELU OKO MANASTIRA PROHOR PČINjSKI

5. Maj 2015.

U poslednjih mesec dana masovno se seče šuma u zaštićenom predelu oko manastira Prohor Pčinjski, kojim gazduje Vranjska eparhija. Zelena mreža juga Srbije optužuje Eparhiju da neplanski i bez dozvole seče vredno šumsko bogatstvo, dok u Eparhiji tvrde da sve rade po zakonu i da imaju potrebne dozvole.

U zaštićenim šumama, koje je država poverila Eparhiji vranjskoj na gazdovanje, na stotine je posečenih stabala hrasta. Drvoseče su ostavile samo panjeve i ogoljene delove planine. U Eparhiji vranjskoj, koja gazduje na 2600 hektara u predelu izuzetnih odlika u dolini Pčinje, tvrde da za seču stabala imaju sve potrebne dozvole. U poslednjih mesec dana posekli su 239 stabala.

„Osim sve potrebne dokumentacije koju imamo, na teren je izašao i šumski lovni inspektor, koji je rekao da ne postoje nikakve prepreke za seču. Ta stabla nisu namenski sečena za prodaju, već zbog nege šume“, rekao je Milan Stojiljković, inženjer šumarstva u Eparhiji vranjskoj. U udruženju Zelena mreža juga Srbije tvrde da posečena stabla nemaju žigove, zbog čega je nemoguće utvrditi koliko šume je posečeno.

Izvor: RTV Ritam i Koodinaciono telo