Arhiva vesti
                   

MASKE USKORO OBAVEZNE I NA OTVORENOM

16. Oktobar 2020.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Nošenje zaštitnih maski će uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kazao je imunolog Srđa Janković.

On je na TV Prva rekao da u zatvorenom prostoru uopšte nema diskusije da je maska neophodna i poručio da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja, i prevencije umiranja od bolesti kovida 19.

Upitan o tumačenjima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da je nošenje maski nepotrebno, Janković je kazao da to tumačenje nije baš sasvim tačno.

„Kada pogledamo šta piše zaista u materijalima Centra, nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza kada i koliko maske štite“, rekao je Janković, koji je i član Kriznog štava za suzbijanje koronavirusa.

Naglasio je da je važno da svi nosimo maske jer je, kaže, i delimična zaštita koju maske pružaju mnogo bolja nego nikakva zaštita.

Studije u više zemalja su, navodi, pokazale da se verovatnoća zaražavanja obara na svega nekoliko procenata tamo gde svi nose maske.

Izvor: Tanjug, Bujanovačke i Koordinaciono telo