Arhiva vesti
                   

MAKEDONAC KRIJUMČARIO KOKOŠKE I DRUGE PTICE

9. Decembar 2014.

Carinici su  na graničnom prelazu Prohor Pčinjski sprečili pokušaj da se iz Srbije nelegalno iznese 40 ptica: pataka, golubova, kokošaka, paunova i fazana koji ne spadaju u red zaštićenih životinjskih vrsta, saopštila je Uprava carine. Ptice je pokušao da prokrijumčari 37-godišnji makedonski državljanin, sakrivši ih u gepek automobila marke „Pežo“. On je carinicima prvo rekao da je sve ptice preuzeo u Vranju, da bi kasnije objasnio da je to učinio u Niškoj Banji.

Tokom detaljnog pregleda vozila, carinici su prekontrolisali prtljažnik i vozilo, i većinu ptica, 12 pataka, 4 goluba, 12 kokošaka, 2 pauna i 4 fazana, pronašli u kartonskim kutijama, plastičnim i metalnim gajbama u gepeku, dok su 4 fazana i 2 goluba bila sakrivena ispod vozačevog i suvozačevog sedišta.

Kao i uvek kada se otkrije krijumčarenje životinja, carinici su konsultovali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, odnosno Grupu za sprovođenje CITES konvencije, kako bi utvrdili o kojim vrstama je reč.

Nakon pregleda fotografija i samih ptica, veterinarski inspektori su potvrdili da se vrste ne nalaze na CITES listi zaštićenih vrsta, ali su ih preuzeli i smestili u karantin. S obzirom da je reč o stranom državljaninu, vođen je hitan prekršajni postupak, a nadležni Prekršajni sud u Bujanovcu je doneo odluku da se prekršilac novčano kazni.

Izvor: Večernje novosti i Koordinaciono telo