Arhiva vesti
                   

MAJA GOJKOVIĆ U MANASTIRU PROHOR PČINjSKI

4. Novembar 2021.

Bujanovac -  Beograd - Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je obeležavanju slave manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog. To je ujedno bila i  završna ceremoniji proslave velikog jubileja 950 godina postojanja ovog manastira.

Na svečanoj ceremoniji Gojković je primila Gramatu Eparhije vranjske.

„Gramata koju sam primila u ime Ministarstva kulture i informisanja ima veliki simbolički značaj i obavezuje da i u vremenu pred nama, svesni važnosti očuvanja kulturnog nasleđa, posvećeno i predano pomažemo opstanak i obnovu manastira i crkava, kao i njihove kulturne i duhovne delatnosti“, rekla je ministarka kulture.

Ona je ukazala i na važnost postojanja manastira, kao svedoka trajanja našeg naroda, države i crkve na tim prostorima.

„Na čitavom svetu nema mnogo spomenika kulture kao što je ovaj manastir, koji mogu istovremeno da se pohvale skoro milenijumskim postojanjem, kontinuiranim duhovnim životom i velikim značajem koji imaju za celokupno kulturno nasleđe jednog naroda“, istakla je Gojković.

Ministarka je podsetila da su manastiri bili središta kulturnog i prosvetnog života, mesta okupljanja, čuvari jedinstva i sabornosti sve do današnjih dana, te da srpske srednjovekovne manastire odlikuje raznovrsnost graditeljskih i arhitektonskih stilova.

Dodala je da je Srpska pravoslavna crkva dala značajan doprinos svetskoj hrišćanskoj duhovnoj i kulturnoj baštini neizmernom lepotom manastira i crkava, kao i bogatstvom ikona i fresaka.

Obeležavanje praznika i jubileja 950 godina manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog završeno je promocijom štampanih izdanja Pravoslavne eparhije vranjske.

Izvor: Jugpres, Koordinaciono telo