Arhiva vesti
                   

LOKALNIM SAMOUPRAVAMA DOSTAVLjEN IZVEŠTAJ SA PREPORUKAMA O USLOVIMA U ROMSKIM NASELjIMA

22. Maj 2020.

Beograd – Zaštitnik građana Zoran Pašalić je uputio svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji poseban izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima u situaciji vanrednog stanja i primene mera zaštite usled pandemije korona virusa.

Poseban izveštaj, koji je urađen u saradnji sa Inicijativom A11 , rezultat je poseta romskim naseljima tokom vanrednog stanja i sadrži deset preporuka za postupanje, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana. Izveštaj je rezultat stanja koje su zatekli tokom obilaska deset romskih naselja u Beogradu, Kovinu, Pančevu i Kostolcu, tokom vanrednog stanja u aprilu i maju.

„Veliki broj stanovnika neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu šest stotina, nema pristup vodi, struji niti internetu i nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave“, navodi se u saopštenju. 

Preporuke zaštitnika su dezinfekcija svih neuslovnih romskih naselja, posebno onih koji imaju loše higijenske uslove, obezbeđivanje kontejnera za smeće i njihovo redovno pražnjenje, obezbeđivanje redovnog snabdevanja vodom i strujom, planiranje paketa pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama u slučaju novog izbijanja zaraze, obezbeđivanje zaštitne opreme, maski i rukavica.

U preporukama se navodi i pomoć u boljem informisanju stanovnika tih naselja o merama zaštite od zaraze, omogućavanje održavanja nastave deci na daljinu, obezbeđivanje što ćešće isplate jednokratne socijalne pomoći stanovnicima i ostvarivanje uslova da zdravstvene medijatorke nastave rad.

Jedinice lokalne samouprave imaju rok od 60 dana od prijema preporuka da obaveste Zaštitnika građana o aktivnostima koje su preduzete i planovima za sprovođenje mera zaštite u slučaju ponovnog izbijanja zaraze. 

Izvor: Dijalog.net i Koordinaciono telo