Arhiva vesti
                   

LOKALNE SAMOUPRAVE TREBA DA KANDIDUJU PROJEKTE

25. Novembar 2021.

Beograd -  Više ministara u Vladi Srbije je, reagujući na opaske i pitanja poslanika u Skupštini Srbije vezane za nerazvijenije opštine i gradove, navelo da lokalne samouprave uvek mogu da kandiduju projekte koji su im važni i dobiju sredstva iz državnog budžeta za njih.

Tako je ministar finansija Siniša Mali naveo da su opštine Medveđa, Bujanovac i Presevo dobile značajna sredstva, kroz kandidovane projekte, Bujanovac 26 miliona dinara, Preševo 17,7 miliona dinara, a Medveđa 37 miliona.

Naveo je i da se u Tutinu, Novom Pazaru i Sjenici planira izgradnja kanalizacione mreže.

"Imamo novca, posvećeni smo ovim opštinama. Na lokalnim samopravama je da kandiduju projekte i hajde da budemo aktivniji u tome“, rekao je Mali.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je navela da je i ministarstvo koje ona vodi izdvojilo novac za projekte koji su kandidovani u ovim i nekim drugim gradovima, kao što su sredstva za zavičajne muzeje, književne manifestacije, stvaralaštvo nacionalnih manjina, obnovu insitucija kulture.

Ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović, je istakla da je što se njenog resora tiče dosta urađeno u ovim krajevima i tek će da se radi pa je navela da je u toku projektovanje za zatvaranje deponije u Sjenici, da je u Bujanovcu očišćeno nekoliko stotina tona otpada.

Dodala je da je Bujanovcu dato 130 kanti i 120 kontejntera.

"I ja bih bila srećnija da nam se opštine više obraćaju.Početkom sledeće godine biće objavljeni razni konkursi, kojima nastavljamo aktivnosti iz ove godine“, rekla je Vujović i pozvala opštine da se jave na konkurse za zamenu kotlarnica, pošumljavanje, sanaciju deponija.

Izvor: Tanjug, Koordinaciono telo