Arhiva vesti
                   

LESKOVAC I MEDVEĐA NA PRVOM SRPSKO-HOLANDSKOM FORUMU O VODI I ENERGIJI

25. April 2019.

Medveđa – Predstavnici grada Leskovca i opštine Medveđa prisustvovali su prvom srpsko-holandskom forumu „Voda i Energija 2019“ u Beogradu, gde je više od devedeset kompanija  razgovaralo o mogućnostima saradnje sa  holandskim kompanijama koje su nosioci naprednih tehnologija iz oblasti zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije i prerade i tretmana otpadnih voda.

Forumu su prisustvovali predstavnici Leskovca, v.d. direktora JKP „Vodovod“, Branislav Stanković i direktor Jedinice za implementaciju projekta CPPOV i izgradnja kanalizacione mreže u Leskovcu, Maja Milošević-Milojić, a Medveđu su predstavljali predsednik opštine, Nebojša Arsić i načelnica Službe za inspekcije, Jadranka Ćirić.

Cilj foruma jeste podrška Vlade Kraljevine Holandije preko nadležnih minastarstava Republike Srbije, između ostalog Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JVP „Srbijavode“, fondova Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke jedinicama lokalne samouprave u realizaciji projekata iz oblasti zaštite životne sredine: projekti tretmana otpadnih voda i tretman čvrstog otpada.

Holandske kompanije interesovale su se za geotermalne vode u Sijarinskoj Banji, a razgovarali su i sa firmama za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i sa firmom o metro parkovima.

Ambasador Holandije u Srbiji, Henk van der Dol izrazio je zadovoljstvo podovodom organizacije poslovnog foruma i istakao da je Holandija jedan od najvećih investitora u Srbiji i da je prisutna u mnogim sektorima, ali da su sektori vode i energije među najznačajnijim za proširenje saradnje.

 „Imamo šta da ponudimo Srbiji s ozbirom da smo zemlja koja se suočava sa određenim brojem izazova. Mala smo zemlja, trećina naše površine je ispod nivoa mora. Mi se borimo protiv voda i živimo sa vodom“, rekao je ambasador. On je dodao da je poslednji veći susret sa holandskim kompanijama bio pre šest godina, te da očekuje proširenje saradnje i češće kontakte.

Izvor: Jugmedia i Koordinacino telo