Arhiva vesti
                   

LEKSIKON VLADIČINOG HANA, PODUHVAT NOVINARA RADOMANA IRIĆA

11. Januar 2022.

Bujanovac – Beograd - Vladičin Han je dobio publikaciju “Ko je ko u Vladičinom Hanu 2020” koja sadrži  biografije 287 ličnosti iz ovog mesta. Autor ovog svojevrsnog leksikona je novinar iz Vranja Radoman Irić.

„Leksikon je namenjen svakom radoznalom čoveku, svakom stanovniku i to ne samo opštine Vladičin Han, već i poslovnim ljudima, novinarima i posebno hroničarima. Retki će biti oni koje će ovo štivo ostaviti ravnodušnim, jer je u prirodi čoveka da često ume da zaviri u tuđe dvorište“,rekao je Irić.

Vodeći se maksimom “ono što nije zapisano- nije se ni dogodilo”, autor knjige je imao cilj da ljude koji trenutno znače na području opštine Vladičin Han okupi na jednom mestu, definiše i otrgne od zaborava, za sadašnja, ali malo više neka buduća vremena i hroničare koji će tek u dolazećim godinama i decenijama proučavati ovovremenska zbivanja i ljude u hanskoj komuni. Dodao je da je reč o ljudima koji su svojim radom i delom “napravili” biografije.

„Članovi Saveta projekta su po standardnoj metodologiji sačinili svoj spisak javnih ličnosti, jer građani žele da znaju ko ih predstavlja u vlasti, institucijama, ko su pojedinci koji stvaraju materijalna bogatstva, ko su ljudi koji brinu o njihovom zdravlju, ko uči njihovu decu, ko brine o njihovim kulturnim potrebama, zabavi,sportu“, rekao je autor.

Književnik iz Vranja Zoran S. Nikolić, recenzent izdanja, potencira da je informacija „osnova postojanja i istovremeno svedočenje o postojanju, životu čoveka tokom civilizacije“.

„Ovaj leksikon Radomana Irića sadrži osnovne podatke o ljudima iz jedne zajednice koji aktivno učestvuju u njenom životu. Njihov doprinos, filantropija, humanost, sposobnosti, solidarnost, požrtvovanje, znanje, entuzijazam, namera i ambicija, kvalifikovali su ih za ovaj izbor“, konstatuje Nikolić.

Leksikon je nastao kao rezultat višemesečnog timskog rada Saveta projekta, Redakcije (Svetlana Ceca Jovanović, Ljiljana Pavlović, Gordana Stojanović) i Radomana Irića kao autora projekta.

Izdavač knjige je Centar za kulturne delatnosti, turizam i bibliotekarstvo opštine Vladičin Han u tiražu od 500 primeraka.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo