Arhiva vesti
                   

LEKARI NIŠKE VOJNE BOLNICE LEČE AZILANTE U PREŠEVU

24. Jun 2015.

Preševo - Više desetina azilanata koji su danas u Preševu ilegalno preko granice iz Makedonije prešli u Srbiju zbrinuli su lekari niške Vojne bolnice na punktu za trijažu i hitnu medicinsku pomoć.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Minisatrstva odbrane i Vojske Srbije, reč je o imigrantima iz afričkih i bliskoistočnih zemalja koji granicu prelaze u potrazi za azilom, a neki od njih, prema proceni lekara, zahtevaju ozbiljnije medicinsko zbrinjavanje.   Mnogo je obolelih od tuberkuloze, šuge, sa vaškama i ranama na stopalima od pešačenja. Preti opasnost od izbijanja epidemije i zaraze.

Lekari niške bolnice pomagali su na punktu koji su sami organizovali u blizini preševske policijske stanice.

Zbog velikog priliva imigranata sa kojim se Preševo suočava prethodnih dana, ovu opštinu posetio je i ministar odbrane Bratislav Gašić. Ministar je predložio i da se prihvatni punkt za azilante, koji je do sada bio improvizovan na prostoru između džamije i policijske stanice, izmesti u napuštenu fabriku Duvanske industrije Vranje u Preševu.

Sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Alimi rekao je da novouspostavljeni medicinski punkt Vojske Srbije ima veliki značaj budući da su do sada azilanti hitnu medicinsku pomoć dobijali u lokalnom domu zdravlja koji nema dovoljne kapacitete za taj posao.

Medicinski punkt Vojne bolnice Niš vode specijalista interne medicine potpukovnik Tihomir Kocić i transfuziolog major Dragan Tatić.

Prema podacima Ministarstva odbrane, samo juče je granicu između Srbije i Makedonije pokušalo da pređe skoro 2.000 ljudi od čega je oko 1.600 njih u tome sprečeno, dok su ostali uspeli da se domognu Preševa.

Izvor: Politika, Mondo, Radio 21 i Koordinaciono telo