Arhiva vesti
                   

KRKOBABIĆ: ZA RAZVOJ ZADRUGA OVE GODINE 825 MILIONA DINARA OD VLADE REPUBLIKE SRBIJE

22. Februar 2018.

Leskovac - Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije, Milan Krkobabić, najavio je u Leskovcu da će Vlada Republike Srbije ove godine u razvoj zadruga uložiti 825 miliona dinara, četiri puta više nego prošle.

Krkobabić je kazao da će ove godine biti podržani osnivanje i razvoj 70 zadruga, i osnivanje pet složenih zadruga koje će omogućti višu fazu prerade poljoprivrednih proizvoda.

„Država će u otvaranje složenih zadruga uložiti do pola miliona evra. Očekujemo da lokalne samouprave pruže logističku podršku za otvaranje tih zadruga i pomognu da se postojeći zadružni objekti ponovo stave u funkciju. Nećemo graditi nove zgrade", rekao je Krkobabić tokom posete Zemljoradničkoj zadruzi „Zelena zvezda" u Vinarcu, kraj Leskovca.

„Zelena zvezda" je među 22 zadruge kojima je država prošle godine dala novac za kupovinu opreme i mehanizacije.

„Prošle godine su samo za nekoliko meseci u Srbiji formirane 203 zadruge. Uspeli smo da probudimo svest o potrebi udruživanja. Za poljoprivredne proizvođače čiji je prosečan posed dva i po hektara, to je jedini način da uhvate korak s tržištem", kazao je Krkobabić.

Najavio je da će Vlada Srbije u naredne tri godine u razvoj zadruga uložiti 25 miliona evra.

„Stigli smo do tačke da, ukoliko želimo da zadržimo na selu ljude koji se bave poljoprivredom, moramo da formiramo zadruge. Blizu tri četvrtine ukupnog stanovništva živi na selu, i ti ljudi zaslužuju da ih podstaknemo određenim sredstvima", rekao je Krkobabić.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo