Arhiva vesti
                   

KOORDINACIONO TELO PROSLAVILO 12 GODINA POSTOJANjA

17. Decembar 2012.

Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa proslavilo je 12 godina od osnivanja. Gostima je u Bujanovačkoj banji predstavljen dokumentarni film o radu Koordinacionog tela. Stipendiranje srednjoškolaca i studenata, Škola srpskog jezika za mlade Albance, otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, Pravnog i Ekonomskog u Medveđi, finansiranje ekonomskih projekata kroz dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima, samo su deo rada Koordinacionog tela na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, koji je prisutnima predstavljen.

Predsednik Koordinacionog tela, Zoran Stanković rekao je da ovo telo ima ključnu ulogu u pomirenju različitih etničkih zajednica i poboljšanju ekonomske situacije. Stanković je naglasio da je ekonomski razvoj ove tri opštine preduslov za stabilnost regiona. On je dodao da je Koordinaciono telo u periodu od 12 godina u opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa uložilo 75 miliona evra, dok je međunarodna zajednica podržala ove opštine sa 35 miliona evra.

„Završićemo projekat izgradnje zgrade Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, drugu fazu izgradnje vanbolničkog porodilišta u Preševu, nastavićemo dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima i pokrenućemo mnoge druge projekte“, istakao je Stanković i istakao da je ove godine Služba Koordinacionog tela počela program podrške razvoju malih i srednjih preduzeća na ovom području u vrednosti od 40 miliona dinara.

„Naredne godine sredstva za tu namenu biti povećana na 60 miliona dinara,“ rekao je Stanković.

Predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, pozdravio je rad Koordinacionog tela i naglasio da su rezultati u oblasti ekonomskog oporavka izostali i izrazio nadu da će se u bliskoj budućnosti to promeniti. Arifi je istakao da očekuje bolju integraciju Albanaca u institucije i preduzeća.

„Nalazimo se u Bujanovačkoj banji koja zapošljava 98 radnika, od kojih samo jedna Albanka radi ovde“ kazao je Arifi uz konstataciju da se to mora promeniti.

„Koordinaciono telo trebalo bi u budućnosti da se postara da položaj Albanaca na ovom području bude još bolji“, rekao je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Predsednik opštine Medveđa, Slobodan Drašković, založio se za još veću podršku opštinama u oblasti ekonomskog razvoja.

Koordinator OEBS-a  za južnu Srbiju Erik Menton, rekao je da je ključni pertner međunarodne zajednice na ovom području Koordinaciono telo.

Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa formirano je 16. decembra 2000. godine u Bujanovcu na zajedničkoj sednici Vlade SR Jugoslavije i Privremene Vlade Srbije..