Arhiva vesti
                   

KOORDINACIONO TELO OBELEŽILO 15 GODINA POSTOJANjA

17. Decembar 2015.

Radni sastanak povodom obeležavanja 15 godina postojanja Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa

Beograd - Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu održalo je juče radni sastanak povodom obeležavanja 15 godina svog postojanja. Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković istakao je da je to telo uspelo da stabilizuje političku situaciju i ostvari dobre rezultate u tom delu Srbije.

Stanković je rekao da je Koordinaciono telo omogućilo češće kontakte između lokalne samouprave i državnih organa, ali i veliki broj ostvarenih aktivnosti.

Kada je reč o protekloj godini, Stanković je podsetio da je izgrađeno i adaptirano više objekata, poput zgrade u Bujanovcu za odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice, trg u tom gradu, kao i autobuska okretnica, porodilište u Preševu, da je počela regulacija Trnovačke reke itd.

„U prethodnom periodu urađen je veliki posao prevashodno na uređenju infrastrukturnih objekata, puteva, kanalizacione i vodovodne mreže...”, rekao je Stanković.

Upitan šta se dešava kada je reč o udžbenicima na albanskom jeziku, Stanković je rekao da o tome juče nije bilo reči, ali i podsetio da je u prethodnom periodu dogovoreno da se poštuje zakon u vezi s tim kako će udžbenici biti primenjivani u nastavnom planu i programu.

„Činjenica je da na tom prostoru nema dovoljan broj udžbenika na albanskom jeziku, kao i da neki udžbenici ne zadovoljavaju kriterijume, ali mi, kao Koordinaciono telo, ni na jedan način nismo bili obavešteni od stane Nacionalnog saveta Albanaca kada je taj kontigent knjiga došao na granicu”, rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, on je juče albanskim predstavnicima poručio da kažu ukoliko žele da se u 2016. godini reši problem sa udžbenicima.

„Onda ćemo mi posle Nove godine inicirati kod Ministarstva prosvete da se krene sa definitivnim rešavanjem problema udžbenika za učenike na albanskom govornom području”, rekao je Stanković.

Govoreći o 15 godina postojanja Koordinacionog tela, predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa istakao je da je to što taj organ i dalje postoji veoma pozitivan znak Vlade Republike Srbije da ima nameru da rešava probleme u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. 

On je dodao i da je u proteklih 15 godina mnogo urađeno na izgradnji putne infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže, kao i u oblasti elektrosnabdevanja što je, kako je rekao, indirektno uticalo na manji pomak u ekonomskom razvoju.

Ipak, Mustafa je konstatovao da je ostalo mnogo nerešenih problema, prvenstveno iz oblasti politike koji su, kako je rekao, doveli do oružanih sukoba 2000. i 2001. godine.

„Nije to samo krivica Koordinacionog tela, već neangažovanje može da se stavi i na teret svakom dosadašnjem sastavu Vlade Srbije“, izjavio je Mustafa, koji je istakao da ona ne pokazuje spremnost da reši probleme Albanaca u Preševskoj dolini.

On je istakao da nije rešen problem uključivanja Albanaca u državne organe, i podsetio na činjenicu da je tovar knjiga na albanskom jeziku zadržan na granici.

Predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, saglasio se da je mnogo toga urađeno kada je reč o razvoju infrastrukture i bezbednosti, ali da je situacija „na nuli” ako se u obzir uzme ekonomski razvoj.

„To ide na štetu Albanaca i Srba koji žive tamo. Moramo zajednički da radimo na privrednom razvoju i uključivanju Albanaca u državne organe”, rekao je Arifi.

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić, istakao je da je cilj lokalne vlasti da unapredi situaciju u opštini kako bi sprečila iseljavanje mladih Srba i Albanaca i dodao da očekuje veliku pomoć Koordinacionog tela za rešavanje tog problema.

„Pre svega očekujemo da se magistralni put Lebane-Medveđa privede kraju, što je prioritetno, ali očekujemo i oživljavanje industrijske zone i otvaranje radnih mesta”, rekao je Arsić.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Nenad Mitrović istakao je da će ove godine za jug Srbije, preko Koordinacionog tela, biti obezbeđeno 256 miliona dinara.

„Od tih sredstava dosta toga ćemo uraditi po pitanju infrastrukture, učeničkih stipendija, ali i po pitanju bespovratnih subvencija privredi”, rekao je Mitrović.

Poslanici Riza Halimi, Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju nisu došli na sastanak.

Izvor: Tanjug, Politika, RTS, Beta, FoNet i Koordinaciono telo