Arhiva vesti
                   

KOMESARIJAT: U PRIHVATNIM I CENTRIMA ZA AZIL SMEŠTENO 4.122 MIGRANATA

25. Januar 2019.

Bujanovc – Prema podacima republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije u 16 prihvatnih centara i centara za azil u Srbiji trenutno je ukupno smešteno 4.122 migranata, od kojih je 399 školske dece koja pohađaju nastavu u gradovima u kojima su smeštena.

Kako je iz Komesarijata navode da je u tri prihvatna centra u Pčinjskom okrugu, u Bujanovcu, Vranju i Bosilegradu, smešteno je ukupno 486 korisnika, među kojima je i 53 dece školskog uzrasta.

U odnosu na podatke iz oktobra prošle godine, broj migranata koji su smešteni u prihvatnim centrima je povećan, budući da je pre tri meseca ukupan broj smeštenih u prihvatnim centrima i centrima za azil u Srbiji bio 3.501, od kojih je njih 477 bilo smešteno u prihvatnim centrima u Pčinjskom okrugu.

Povećanje broja migranata pripisuje se zimi i hladnom vremenu zbog čega je veći broj njih zatražio usluge prihvatnih centara nego što je to bio slučaj u letnjem periodu.

Prema nacionalnoj strukturi i dalje je najviše migranata poreklom iz Avganistana, Irana i Pakistana.

Prema informacijama iz Komesarijata, u svih 16 prihvatnih centara i centara za azil obezbeđene su potrebne količine hrane, grejanja, kao i medicinske pomoći za sve koji su u njima smešteni.

Izvor: Danas i Koordinaciono telo