Arhiva vesti
                   

KOLIKO JE DRŽAVA ULOŽILA ZA DESET GODINA U BUJANOVAC, PREŠEVO I MEDVEĐU

4. April 2011.

VRANjE – Vest je preuzeta iz „Večernjih novosti“- U proteklih deset godina, koliko postoji Koordinaciono telo za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, u ove tri opštine država Srbija uložila je pet milijardi dinara ili skoro 70 miliona evra. To je novac koje su ove tri opštine dobijale mimo svojih redovnih budžeta, a u ovu sumu nisu uračunata znatna sredstva koja su poklonile ambasade, brojne nevladine i humanitarne organizacije.

Srpska vlada najdarežljivija je bila prema Bujanovcu. Tamo je za deset godina stiglo 22,7 miliona evra. Skoro milion manje dobila je Medveđa, a Preševo 18,7 miliona evra. Skoro pet miliona dobile su druge opštine na jugu Srbije.

„Urađeno je mnogo, ali problem je što ovde 50 godina ništa nije ulagano, pa su potrebe mnogo veće“, kažu u lokalnoj samoupravi u Bujanovcu.

U Medveđi su, pak, zadovoljni. Ove varoši, po rečima predsednika opštine Slobodana Draškovića, možda danas ne bi ni bilo da nije bilo pomoći države. Zahvaljujući tom novcu sređena je Sijarinska banja, napravljen dom kulture, sportska hala i bazen, 160 kilometara puteva, 13 mostova...

Rezultati ulaganja države vidljivi su i u Preševu. Tamo je napravljena nova pijaca, sprat na domu kulture, asfaltirano je i nekoliko lokalnih puteva. Pre nekoliko meseci napravljen je i moderan centar grada.
„Činjenica je da su se stvari pomerile s mrtve tačke za ovih deset godina, kao što je činjenica da se pola veka ovde ništa nije radilo. Tako da će morati još mnogo toga da se uradi i izgradi“, smatra Ragmi Mustafa, predsednik opštine Preševo.

Bujanovac je, pak, od države dobio srednju školu „Sezai Suroi“, sređena je i osnovna škola „Branko Radičević“, napravljeni vodovodi u susednim selima Biljača i Borovac, asfaltiran je put Lučane - Dobrosin.

Bujanovac je prosečno dobijao 2,3 miliona evra godišnje ili polovinu redovnog budžeta, Preševo 1,8 miliona, odnosno trećinu sredstava u gradskoj kasi, a Medveđa 2,2 ili dva puta više nego što su joj budžetska sredstva.

Država je najdarežljivija bila 2002. godine kada je na jug poslala skoro 15 miliona evra. Najmanje je uloženo prve godine rada Koordinacionog tela - 1,4 miliona evra.