Arhiva vesti
                   

KOD PREŠEVA UHAPŠENI ŠVERCERI POVEZANI SA OVK

10. Maj 2013.

Preševo- Pripadnici uprave granične policije , u saradnji sa Upravom kriminalističke policije, uhapsili su 12 osoba koje su krijumčarile narkotike i akciznu robu, a nađeni su i dokazi o povezanosti ove kriminalne grupe sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.

Dvojica uhapšenih su iz Preševa, šestorica iz sela Miratovac, po jedna osoba iz Aleksinca i Lebana i dve iz Vranja. Svi oni se sumnjiče da su organizovano švercovali narkotike, drogu „tramadol“ i cigarete, kao i duvan, tekstil i oružje.

Kako navode izvori bliski istrazi, u višemesečnoj policiskoj akciji otkriveno je da su oni iz Makedonije prebacivali robu na Kosovo i Metohiju, a potom j slali ka centralnoj Srbiji i Evropi.

Među uhapšenima su i organizatori grupe Alan Ademi iz Miratovca i Gazmend Džemaili iz Preševa. Oni su od ranije poznati policiji i osuđivani su za ista dela.

Uhapšen je i Ismet Biljali, koji je kao pripadnik Uprave granične policije – stanicija Rujan, zloupotrebio službeni položaj i omogućio šverc preko granice.

U akciji je zaplenjena razna akcizna roba, jedan komad vatrenog oružja, kao i desetine mobilnih telefona, koji su služili za komunikaciju među članovima grupe.

Zaplenjena je i jedna  termovizijska kamera za noćno osmatranje, album sa zajedničkim fotografijama članova  ove grupe i pripadnika OVK i dokumentacija, koja objašnjava način na koji je grupa delovala.

„Koliko je grupa organizovana govori podatak da je pronađena sveska sa detaljnom evidencijom o tome koliko je svaki član plaćen za svaki obavljeni posao“, navodi izvor blizak istrazi.

Svi uhapšeni su saslušani u Regionalnom centru Granične policije prema Mekedoniji i određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati. Nakon toga oni će, uz krivičnu prijavu, biti predati nadležnom tužilaštvu.

Izvor: Blic