Arhiva vesti
                   

KAZNE ZA NEODAZIVANjE NA POZIVE ZA UVOĐENjE U VOJNU EVIDENCIJU

30. Januar 2018.

Bujanovac -  „Opšti poziv je raspisan 6. januara i trajaće do 28. februara, a važi za sve mladiće koji ove godine postaju punoletni, ali i starije, koji iz nekog razloga nisu uvedeni u evidenciju,“ izjavio je novinarima u Bujanovcu načelnik Centra Ministarstva odbrane u Vranju, Igor Milanović.

Po njegovim rečima, nakon ukidanja redovnog služenja vojnog roka, ovo je jedina obaveza koja je preostala mladićima, a sastoji se samo od popunjavanja upitnika i ne traje više od  nekoliko minuta.

Nakon isteka opšteg poziva, onima koji se nisu javili biće poslati pojedinačni pozivi na kućne adrese. Ukoliko se lice ne odazove ni na pojedinačni poziv, Centar Ministarstva odbrane pokreće zahtev za prekršajni postupak .

„Mi ne želimo da bilo ko bude u sudskom postupku, posebno ne za obavezu koja traje 2 do 3 minuta“, kaže Milanović i dodaje da su kazne za neodazivanje od 10.000 do 50.000 dinara.

Neodazivanje na pozive povlači i druge konsekvence, koje posebno pogađaju stanovnike opština Bujanovac i Preševo.

„Nažalost, mnogo mladih sa ovih prostora odlazi u zemlje zapadne Evrope zahtevajući državljanstvo druge zemlje, a mi ne dajemo saglasnost na otpust iz državljanstva Republike Srbije ukoliko lice nije uvedeno u vojnu evidenciju“, ističe Milanović.

Kako je rekao, uvođenje u evidenciju je moguće i u diplomatsko – konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu, ali je takav način dosta skup, dok je ovde postupak besplatan.

Uvođenje u vojnu evidenciju se vrši u opštinskim kancelarijama Ministarstva odbrane u Bujanovcu i Preševu, ili u Centru u Vranju, a Milanović je pozvao sve na koje se poziv odnosi da izvrše svoju zakonsku obavezu.

Izvor: Jugpres i Koordinaciono telo