Arhiva vesti
                   

KATASTROFALNA EKOLOŠKA SLIKA NA POČETKU REGATE JUŽNOM MORAVOM

25. Juli 2016.

Bujanovac, Vranje, Leskovac - Jedinstveni spust grupe entuzijasta celim tokom Južne Morave, dug 232 kilometra, od Bujanovca do Varvarina, stigao je do leskovačkog kraja i već se pokazalo da je ova reka izuzetno zagađena zbog nebrige ljudi.

Izviđači redovno o svojim aktivnostima obaveštavaju javnost putem društvenih mreža, pa su tako izneli utiske sa prvog dela ove regate čija je misija da utvrdi stanje na obalama i u koritu, kao i potencijalne opasnosti od poplava.

„Neverovatno koliko je Južna Morava lepa za rafting. Isto tako je neverovatno koliko je zagađena. Dobrodošli su svi koji mogu da učestvuju, makar na nekoj kraćoj relaciji,” apeluje ekspedicija.

U Vladičinom Hanu su ih dočekali članovi udrženja „Poskok“, a u leskovačkom kraju Gradimir Jović iz sela Prilepac, ekološki aktivista i ljubitelj prirode koji je ukazivao  na lokalne ekološke probleme i ujedno bio vodič za taj deo Južne Morave.

Do sada su učesnici regate prešli 79 od ukupno 153 kilometra.

Jovan Kocevski, starešina regate izjavio je pre polaska da će sav video i foto materijal staviti na raspolaganje državnim institucijama, Ministarstvu odbrane, Sektoru za vanredne situacije i preduzeću Srbijavode, kao nadležnom.

Organizator regate je Klub ekstremnih sportova „Zavičaj 1093“ iz Vranja, a učesnici su široj javnosti postali poznati posle filma „Tužna Morava“ kojim su skrenuli pažnju na jadno stanje u kome se nalaze reka i njeno priobalje.

Pokrovitelj regate je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

Video snimak regate može se pogledati na https://www.facebook.com/194164060618630/videos/1070257223009305/

Izvor: Južne vesti i Koordinaciono telo