Arhiva vesti
                   

KATALOG ALBANSKIH IMENA ZA BOLjE RAZUMEVANjE I KOMUNIKACIJU

11. Decembar 2019.

Bujanovac –  U Bujanovcu je predstavljen katalog najčešćih albanskih imena i prezimena koji će matičarima omogućiti da imena pripadnika albanske nacionalne manjine upisuju u matične knjige precizno i tačno. Katalog će moći da ga koriste i druge javne službe.

Na prezentaciji kataloga na Odeljenju subotičkog Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu je rečeno da katalog sadrži transkripciju albanskih imena i prezimena na srpski jezik i ćirilično pismo, kao i da je otvorenog tipa, odnosno da će se u budućnosti dopunjavati.  

Potreba za katalogom se javila zbog toga što su Albanci imali problema sa ostvarivanjem izvesnih prava kadgod su se u dokumentima njihova lična imena i prezimena različito transkribovala.

Katalog, koji je sačinjen je u saradnji Misije OEBS u Srbiji, Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Nacionalnog saveta Albanaca i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, će se koristiti pri upisu novorođenčadi u bolničke knjige u Vranju, Leskovcu i Nišu, kao i svuda gde je poterebno. 

„Katalog je zajednički uspeh svih nas i njegovom izradom je realizovana preporuka Zaštitnika građana. Ovo je bila potreba albanske nacionalne manjine, lokalnih samouprava i javnih službi, pre svega matične, ali i svih drugih organa kojima će sada biti omogućen lakši upis”, rekao je Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Državni sekretar Bošnjak je kazao i da država na ovaj način pokazuje kako treba da se komunicira sa nacionalnim manjinama.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je rekao da je izrada kataloga pozitivan korak u pravcu bolje komunikacije.

 „Postoji potreba za otklanjanjem problema oko upisa u birački spisak i dobijanja ličnih dokumenata iz policije, a ovaj katalog je samo jedan korak u ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika i pisma albanske nacionalne manjine”, kazao je Kamberi.

Džosep Melot, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji, je rekao da će Misija OEBS u Srbiji nastaviti da podržava aktivnosti koje imaju za cilj ostvarivanje prava pripadnika svih nacionalnih manjina u Srbiji.

„ Posao nije završen izradom kataloga. Treba ohrabriti službe da ga koriste i obavestiti pripadnike albanske zajednice da on postoji i da će im olakšati ostvarivanje njihovih prava”, rekao je Melot.

Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, je izrazio nadu da će i drugi problemi biti rešeni na ovaj način, a Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, je istakao da je „ovo mali ali vrlo značajan korak za afirmaciju prava albanske manjine”.

Ministarstvo za državnu uptavu i lokalnu samoupravu će do kraja godine katalog distribuirati službama širom zemlje, dok će Misija OEBS u Srbiji biti zadužena za njegovu štampu.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo