Arhiva vesti
                   

KAKO URADITI DOBAR MONITORING I EVALUACIJU PROJEKTA

28. Novembar 2019.

Najbolji projekti prepoznaju se po njihovom uticaju i njihovoj efikasnosti, a najbolji način za njihovo merenje je kroz dobar sistem monitoringa i evaluacije (M&E) projekata.

Najteža stvar kod projektnog finansiranja organizacija civilnog društva je merenje rezultata. Da bi rezultati bili adekvatni potrebno je uraditi pre realizacije projekta nekoliko pripremnih koraka.

Zahvaljujući razvoju tehnologije M&E sistem je postao digitalan i savremeniji, sa većim impaktom i efikasnošću. Tim Civicus-a, globalne mreže organizacija civilnog društva, je razvio onlajn Platformu za monitoring i evaluaciju, koja može svim menadžerima projekata da pomogne u planiranju i proceni rezultate projekta.

Platforma je sastavljena od šest koraka koji prate proces M&E:

1. Planiranje kao najvažniji korak u osmišljavanju i proveravanju usklađenosti projektnih ciljeva i strateških ciljeva organizacije.

2. Kada se uradi planiranje, sledi promena i prilagođavanje projektnih ciljeva. Ovaj korak – dizajn – obezbeđuje da je cilj merljiv i da ima uticaj u zajednici.

3. Merenje omogućava da budemo sigurni da su naši ciljevi dobro postavljeni i da ono što radimo ima stvarni efekat. U ovom koraku će se pokazati najčešće greške i propusti koje treba izdvojiti kao naučene lekcije, da se ne bi ponavljale.

4. Implementacija. Kada su spremni indikatori merenja, rezultati bi trebalo da korespondiraju sa zadatim ciljevima. U zavisnosti od izabranog načina merenja dobijamo planirane rezultate.

5. Izveštavanje i refleksija na rezultate treba da predstavlja proces učenja i razumevanja da li je proces bio dobar ili nije, kao i da postavi nove standarde za dalju implementaciju.

6. Komunikacija rezultata je veoma značajan korak u celom procesu. Objavljivanje rezultata kroz zanimljive infografike i vizuale omogući će vam veći legitimitet i povezanost sa zajednicom.

Online platforma nudi za svaki od prethodnih koraka nudi alate koje možete koristiti. Svi alati poređani su po svojoj složenosti i po koraku koji vam je potreban.

Dodatne informacije o onlajn Platformi za monitoring i evoluaciju projekata su dostupne na https://www.civicus.org/monitoring-toolkits/

Izvor: Civicus i Koordinaciono telo