Arhiva vesti
                   

KAKO PODELITI LESKOVAC?

28. Avgust 2008.

KAKO PODELITI LESKOVAC?
Posle dobijanja statusa grada, u Leskovcu se spore oko toga kako reorganizovati veliku organizacionu jedinicu sa glomaznom birokratijom

Leskovac je bio jedna od najvećih opština u Srbiji... Mnogim građanima to je stvaralo teškoće

Četiri meseca nakon što je Leskovac dobio status grada, počele su žustre polemike između političkih partija, nevladinog sektora i građana, kako reorganizovati tu teritoriju. Mišljenja su najviše podeljena oko toga da li neke varošice treba da budu samostalne ili gradske opštine i na koliko opština treba podeliti sam Leskovac.

SAMOSTALNE OPŠTINE KROZ BROJKE
Leskovački krug je napravio studiju koliko bi, ukoliko postanu samostalne, opštine imale stanovnika, a koliki budžet.
opština stanovnika budžet

Vučje          19.429      1.536.000
Grdelica    17.379      1.418.000
Brestovac   15.260      1.056.000
Leskovac    104.000    16.000.000

* visina budžeta je izražena u evrima

Jedino u čemu se svi slažu jeste da je dosadašnje višedecenijsko uređenje na jednu opštinu bilo pogubno za razvoj ne samo grada, već i seoskih i planinskih mesnih zajednica.
Konkretan plan o teritorijalnoj reorganizaciji Leskovca ima udruženje građana Leskovački krug, čiji se članovi već nekoliko godina bave ovim problemom.
- Mi se zalažemo da varošice Vučje, Grdelica i Brestovac postanu samostalne opštine, a da onda Leskovac bude podeljen na dve ili više gradskih opština. Ovo nije ništa novo, jer su ove varošice do sredine šezdesetih godina već bile opštine, a naši predlozi su utemeljeni na naučnoj Studiji o ekonomskoj održivosti opština - kaže predsednik Leskovačkog kruga Jugoslav Tomić.
Ovaj predlog do sada su jedino podržali opštinski odbori SPS-a i LDP-a, dok neke stranke imaju drugačije viđenje uređenja grada, a neke ne žele da govore o ovom problemu dok ne dobiju stav centrale stranke.

Nude plan o teritorijalnoj reorganizaciji... Leskovački krug

- Demokratska stranka, još pre nego što je dobijen status grada, uradila je plan reorganizacije. Suština našeg predloga je da Vučje, Brestovac i Grdelica budu gradske, a ne samostalne opštine, kao i da Leskovac bude podeljen na više opština. Ipak, suština našeg plana je da se o svemu građani izjasne na referendumu. Ovaj posao treba obaviti što pre, jer gradske službe kakve su danas potpuno su nefunkcionalne i ne koriste građanima - navodi portparol Demokratske stranke Dušan Pešić. U vladajućem SRS-u, o reorganizaciji nemaju još uvek jasan stav i kažu da o tome tek treba raspravljati. Bez mišljenja centrale nisu želeli da govore ni njihovi koalicioni partneri iz DSS-a i NS-a. Zanimljiv je stav opozicionog SPO-a, koji predlaže podelu na što veći broj samostalnih opština. - Tvrdimo da jedino model kao u Sloveniji gde imate opštine i sa dve hiljade stanovnika može da funkcioniše na jugu Srbije. Znači, što više opština, a što manje službenika - ocenjuje predsednik Opštinskog odbora SPO-a Vjačeslav Nešić.

Fakti

Do dobijanja statusa grada, Leskovac je sa skoro 150.000 stanovnika bio jedna od pet najvećih opština u Srbiji
Leskovac sa 1.000 zaposlenih u gradskim službama i inspekcijama ima najglomazniju birokratiju
Većina anketiranih meštana Vučja, Grdelice i Brestovca nada se opštini, ali im je manje bitno hoće li ona biti gradska ili samostalna.
- Važno je da ne moramo za svakojaki dokument da idemo u Leskovac i gubimo ne po nekoliko sati, nego i po nekoliko dana. Pored toga, dok smo imali opštinu, Vučje je bilo razvijen kraj, imali smo tekstilnu, metalnu i prehrambenu industriju, a sada je ostalo samo "Porečje" - priča grupa starijih Vučjanaca.
Pre nekoliko dana, želju da takođe imaju svoju opštinu izrazili su i meštani Pečenjevca, s tim što njima nije važno kakva će ta opština biti, samostalna ili gradska, važno je da je dobiju.