Arhiva vesti
                   

KAKO OPŠTINE MOGU DA PRIVUKU INVESTITORE?

10. Jun 2013.

Projekat „Sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi“ od velike je važnosti za privlačenje investitora a  važan je i za  poboljšanje rada lokalnih uprava, izjavili su učesnici ovog projekta, u kome učestvuje 18 opština i gradova iz Srbije, BiH, Makedonije i Hrvatske.

U Srbiji je u toku proces resertifikacije opština koje su ranije imale sertifikate samo na nacionalnom nivou, a te opštine uključuju Bujanovac, Staru Pazovu, Rumu, Pirot i Inđiju.

Rukovodilac Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Bujanovcu, Fazila Azemović,  je rekla da je u Bujanovcu 50 odsto industrijske zone ispunjeno, ali da su to uglavnom prazne hale, a da veliki potencijal za razvoj ta opština ima u oblasti termomineralnih voda, budući da postoji više od 30 izvora takve vode.

Regionalni projekat sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem pokrenut je 2011. godine, a sprovodi se po ugledu na dobre primere sertifikacije u Srbiji, koji su sprovođeni od 2007. godine.

Određeno je 12 kriterijuma, u okviru kojih postoji više od 80 potkriterijuma, a potrebno je da se ispuni 75 odsto njih da bi opština bila sertifikovana.

Projekat organizuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Otvoreni regionalni fond za modernizaciju usluga opština nemačkog Društva za međunarodnu saradnju (GIZ), a 12. juna, na konferenciji u Zagrebu, biće poznato ko je ispunio uslove za dobijanje sertifikata.

Izvor: Tanjug