Arhiva vesti
                   

KAKO DA SE NOSITE SA NOVOM SITUACIJOM TOKOM EPIDEMIJE KORONA VIRUSA

31. Mart 2020.

Beograd - Preporučene mere socijalne izolacije daju najbolje rezultate u borbi protiv epidemije, ali donose i promene u rutinama za sve članove porodice.

Prirodno je da osećate strah i uznemirenost, to je normalna reakcija na stanje krize i neizvesnosti.

Deca takođe mogu da se osećaju zbunjeno, tužno, uplašeno i zabrinuto.

Oni imaju mnogo manje iskustva od vas, a time i manje strategija za nošenje sa kriznom situacijom. Stoga evo nekoliko predloga koji vam mogu pomoći da se lakše organizujete i prebrodite izazove izolacije.

Ovladajte svojim vremenom i danom.

Uvedite red u svoje dnevne aktivnosti – napravite plan aktivnosti za celu nedelju. Struktura će i vama i vašoj deci pružiti osećaj sigurnosti i treba da bude najsličnija načinu životu koji ste vodili i pre kućne izolacije, koliko je to moguće.

Ovaj plan možete napraviti zajedno sa decom i staviti na vidljivo mesto kako bi bio dostupan svim ukućanima.

Brinite o sebi, redovno se hranite, vežbajte, spavajte dovoljno i smanjite sve druge izvore stresa.

Činite stvari koje vam vraćaju kontrolu nad sopstvenim životom.

Posvetite se aktivnostima koje  popravljaju raspoloženje.

To može biti slušanje muzike, film, dobra knjiga, hobi za koji niste imali vremena ranije. Budite proaktivni jer takav stav vam daje moć i kontrolu nad neizvesnom situacijom.

Takođe, briga o sebi vam neće pomoći samo da ostanete zdravi već će vam pomoći da ostanete pribrani i fokusirani kako biste mogli da brinete o deci na adekvatan način.

U kriznim i stresnim situacijama uobičajeno je da deca traže više kontakta i zahtevnija su prema roditeljima.

Razgovarajte sa decom o COVID-19 na iskren način koji je prilagođen njihovom uzrastu.

Deca, kao i odrasli, mogu osetiti olakšanje kada ispolje i sa drugima podele svoje strahove i brige. Pritom deca posmatraju ponašanje odraslih i njihove emocije kako bi i sama znala kako da upravljaju svojim osećanjima.  Pomozite im da nađu pozitivne načine kako da to urade. 

Vrtići i škole privremeno ne rade, deca provode više vremena kod kuće i vi možete da osetite dodatan pritisak i odgovornost da organizujete dnevne aktivnosti sa decom.

Igra sa voljenima će pomoći deci da se osećaju sigurno u doba neizvesnosti, da obrade zbunjujuće informacije, da se zbliže sa roditeljima i uvećaju svoje kapacitete i veštine za buduće izazove u životu.

Nemojte zapostaviti svoje potrebe kao roditelja, naročito ukoliko radite od kuće – to može biti izazovno sa decom u bliskom okruženju.

Postavite jasna očekivanja sa svojom decom oko toga kada im  možete pomoći, a kada ste nedostupni za njih.

Ubacite u vaš porodični raspored aktivnosti za koje znate da ih deca mogu samostalno sprovesti (uključujući i gledanje edukativnih sadržaja na televiziji).

Budite strpljivi sa njima dok ne uspete da to postignete. Možda deca to neće prihvatiti odmah, ali će se vremenom navići. Verovatno ni vi nećete biti produktivni kao obično, ali to je sasvim u redu.

Isplanirajte vreme samo za sebe u toku dana, makar na pola sata. Za to vreme organizujte deci njihovo vreme.

Sačuvajte sebe od negativnih informacija i preteranog praćenja vesti, ne dozvolite da vas preplave informacije o razvoju epidemije.

U isto vreme čuvajte se dezinformacija, informišite se isključivo preko proverenih sajtova i izvora informacija koji saopštavaju proverene podatke i savete. Ne paničite.

Ukoliko osećate jaku uznemirenost i teskobu važno je znati da niste sami i da je vaša reakcija normalna i razumljiva u odnosu na situaciju u kojoj se nalazi celo društvo. 

Nekada je razgovor sa osobom od poverenja, prijateljem ili članom porodice dobar i jednostavan način da se osećate bolje. Možete da vodite dnevnik. Kada sa nekim podelimo ono što nas muči mnogo je verovatnije da ćemo osetiti olakšanje, bolje razumeti situaciju u kojoj se nalazimo i osećanja koja to prate.

Ne ustručavajte se da potražite pomoć stručnjaka ukoliko ne uspevate da se sami izborite sa strahom i uznemirenošću.

Postoje brojni resursi i dostupni telefoni gde možete ostvariti kontakt sa stručnjacima za mentalno zdravlje.

Izvor: UNICEF i Koordinaciono telo