Arhiva vesti
                   

JUŽNA MORAVA U PORASTU

31. Maj 2012.

Vranje, Trgovište - U poslednjih nekoliko dana na širem području juga Srbije palo je oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, što je dovelo do porasta nivoa Južne Morave i lokalnih pritoka, ali za sada ne prete poplave.

“Situaciju pratimo iz sata u sat. Nivo Tripušnice je u blagom porastu ali za sada nam ne prete poplave”, rekao je Darko Tomić, predsednik opštine Trgovište. U ovoj opštini je pre dve godine u poplavama dvoje ljudi nastradalo, a pričinjena je i velika materijalna šteta, koja je sanirana uz pomoć donatora i Vlade Srbije.

Nestabilno vreme sa padavinama moglo bi da utiče na pokretanje klizišta na području Vranjske Banje, u delu oko brane „Provonek“, gde je i ranije dolazilo do odrona zemlje koja je ometala lokalni saobraćaj prema brani. Slična je situacija i u opštinama Bujanovac i Preševo, gde je u porastu vodostaj Binačke Morave, ali za sada bez opasnosti od izlivanja. Obilne padavine umanjile su kvalitet sezonskog voća, prvenstveno jagoda i trešanja, što je uslovilo pad cena na lokalnim pijacama.