Arhiva vesti
                   

JOŠ 16 UDžBENIKA NA ALBANSKOM JEZIKU

17. Juli 2014.

Mentor Nuhiu, potpredsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), izjavio je u Bujanovcu da će se u školama u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku od naredne školske godine naći još 16 novih udžbenika na albanskom jeziku, koji su obezbeđeni uz posredovanje NSA i Ministarstva prosvete.

Nuhiu je na proslavi četvrte godišnjice NSA u domu kulture u Bujanovcu rekao da je ove školske godine za osnovne škole bilo obezbeđeno 85 udžbenika na albanskom jeziku, ali da nije počelo prevođenje udžbenika za srednje škole.

„Radimo u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakonom o nacionalnim savetima, koji garantuju ostvarivanje svih prava na školovanje na maternjem jeziku.  Nacionalni savet je počeo da radi onako kako treba i u interesu Albanaca koji žive u Srbiji“, rekao je Nuhiu.

Nuhiu je naveo da su Albanci u Bujanovcu i Preševu , u procesu osnivanja NSA, imali nedoumice, ali da su, zahvaljujući  rezultatima rada  NSA, shvatili  da je to telo bilo neophodno za Albance koji žive u Srbiji radi ostvarivanja njihovih prava iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe albanskog jezika.

Na proslavi čertvrte godišnjice NSA prisutne je u ime Vlade Srbije pozdravio Zoran Stanković,  predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Peter Burkhard, šef Misije OEBS u Srbiji, rekao je da OEBS od početka podržava osvivanje NSA i pozvao je sve Albance koji žive na jugu Srbije da učestvuju u narednim izborima za NSA, budući da je značajan broj Albanaca bojkotovao prve izbore za NSA i osnivanje tog tela.

Izvor: Narodne novine – Niš i Koordinaciono telo