Arhiva vesti
                   

JAVNI KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA U 2020. GODINI ZA PODRŠKU PROJEKTIMA UDRUŽENjA U OBLASTI EKONOMSKOG OSNAŽIVANjA ŽENA IZ KATEGORIJE JEDNORODITELjSKIH PORODICA (ROK: 5. JUN 2020)

26. Maj 2020.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je objavilo konkurs za dodelu sredstava u 2020. godini za podršku projektima udruženja u oblasti ekonomskog osnaživanja žena iz kategorije jednoroditeljskih porodica. Projekte sprovode udruženja kao dobrovoljne, nevladine i nedobitne organizacije u oblastima od javnog interesa.

Cilj ovog konkursa je poboljšan ekonomski položaj i status žena iz kategorije jednoroditeljskih porodica kroz unapređene uslova za usklađivanje njihovog poslovnog i privatnog života, podizanje obrazovnih, stručnih i drugih kompetencija, radi zapošljavanja ili pokretanja sopstvenog biznisa, socijalnu podršku u brizi o deci, pružanju usluga za brigu o deci različitog uzrasta ili stipendiranje školovanja i usavršavanja njihove dece.

Žene iz kategorije jednoroditeljskih porodica spadaju u jednu od ranjivijih društvenih grupa u pogledu jednakih mogućnosti i mogućnosti za usklađivanje privatnog i poslovnog života. Ženama iz kategorije jednoroditeljske porodice je potrebna i dodatna društvena pažnja i podrška radi prevazilaženja rodnih stereotipa, unapređenja njihovog nivoa obrazovanja, stručnih znanja i veština, te obezbeđivanja njihove održive zaposlenosti ili osnaživanja da pokrenu sopstveni biznis. Da bi se dostigao ovaj cilj, potrebno je osmisliti nove vidove pružanja socijalnih usluga u pogledu brige o njihovoj deci.

Detaljne informacije o načinu realizacije navedene teme su date u Smernicama za podnosioce predloga projekata, koje su sastavni deo ovog javnog konkursa.

Sredstva za konkurs iznose 2.100.000,00 dinara, dok maksimalni iznos koji se može potraživati po jednom predloženom projektu iznosi 300.000,00 dinara.

Očekivano vreme realizacije izabranih projekata je od 17. avgusta 2020. godine do 17. januara 2021. godine.

Tekst javnog konkursa, obrasci i prateća dokumentacija se mogu preuzeti na https://www.minrzs.gov.rs/sr/konkursi/javni-konkurs-za-udruzenja-na-temu-ekonomsko-osnazivanje-zena-iz-kategorije-jednoroditeljskih-porodica-0

Rok za podnošenje prijava je najkasnije do 5. juna 2020. godine.

Napomena: Udruženja koja su dostavila konkursnu dokumentaciju po prethodno raspisanom konkursu, koji je poništen zbog proglašenja vanrednog stanja, mogu aplicirati sa istim predlogom projekta. Potrebno je u dokumentaciji izvršiti korekciju datuma za sprovođenje projektnih aktivnosti, kao i iznos sredstava koji se potražuje. Takvu dokumentaciju dostaviti na adresu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ili na Pisarnicu republičkih organa, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinaciono telo