Arhiva vesti
                   

JAČANjE REGIONALNOG KOMORSKOG SISTEMA

13. Jun 2014.

Bujanovac – Regionalna privredna komora Leskovac je nedavno otvorila svoju kancelariju u Bujanovcu, čiji je cilj da omogući bolje kontakte privrednika iz ovog kraja sa privrednicima u regionu, kao i da im pomogne u rešavanju problema razvoja njihovih firmi.

U opštinama Preševo i Bujanovac postoji veliki broj preduzetnika i malih privatnih preduzeća koji su uglavom na privrednim marginama. Zato se teži uključenju što većeg broja preševskih i bujanovačkih malih privrednika u regionalni komorski sistem u cilju olakšanja njihovog nastupa na tržištu i unapređenja regionalne privredne saradnje.  

90 odsto privatnih firmi u Bujanovcu i Preševu nema više od dva do tri radnika.  Komora može da podrži takve firme besplatnim odlascima na sajmove, pružanjem pomoći oko sačinjavanja poslovnih planova, davanjem uputstava za dobijanje povoljnih državnih podsticaja, subvencija i kredita.  Komora bi mogla da im bude i most do inostranog tržišta, njihovim uključivanjem u predstavljanje regionalne privrede. Ovo su pretpostavke za opstanak i osnaživanje preduzetnika u ove dve nerazvijene opštine, koje bi omogućile zapošljavanje više radnika kod sitnih privatnika.

U Preševu i Bujanovcu je bez posla oko 11.000 ljudi.  

Izvor: Privredni pregled i Koordinaciono telo