Arhiva vesti
                   

IZVOĐENjE MUZIČKE BAJKE “PEĆA I VUK” U BUJANOVCU I MEDVEĐI - 11. 06. 2009.

15. Jun 2009.

Nakon odličnog prijema „Petra Pana“, prve dečje predstave koja je posle niza godina odigrana pred oko 750 dece u Bujanovcu i Preševu, Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, u cilju osnaživanja kulturnih i obrazovnih sadržaja za najmlađe, organizovalo je 11. juna u Bujanovcu i Medveđi predstavu „Peća i vuk“, u izvođenju Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije.

Gostovanje Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije u Bujanovcu i Medveđi sa simfonijskom bajkom „Peća i Vuk“ je, po mišljenju samih izvođača, fenomenalno prihvaćeno. „Ponovo dolazimo do konstatacije da za mlade u Srbiji treba jasno definisati kulturnu politiku i da klasična muzika može biti prenesena u kontekst današnjice. Pre svega, želeo bih da pohvalim ljude iz Medveđe u kojoj smo bili prvi put, a posebno ljude iz Turističke organizacije Medveđa, na pomoći i gostoprimstvu. Deca su pažljivo slušala i naslovnu numeru „Pink Pantera“ i „Karmen“, Žorža Bizea, tako da su imala uvod za bajku Sergeja Prokofjeva koja kroz muziku govori o hrabrosti jednog dečaka u kojoj treba da se prepoznaju. Zaključak se sam nameće – Koordinaciono telo mora nastaviti da radi u ovom pravcu i da dovodi najširi spektar umetnika u ove opštine“, kazao je nakon predstava u Bujanovcu i Medveđi Aleksandar Lazić, vođa glumačke trupe „Iza kulisa“, koji je već je gostovao u Bujanovcu i Preševu sa predstavom „Petar Pan“, a sada je decu iz Bujanovca i Medveđe proveo kroz poseban muzički doživljaj.
Nenad Đurđević, direktor Službe Koordinacionog tela, pre same predstave naglasio je da su dva najvažnija cilja Koordinacionog tela, pored ekonomskog razvoja, rad sa mladima i unapređenje formalnog i neformalnog obrazovanja. „Predstave za decu okupljaju, edukuju i raduju decu bez obzira na njihovo etničko poreklo i zato su one jedna od metoda na koje se Koordinaciono telo oslanja kako bi podstaklo bolje razumevanje i zajedničko odrastanje dece svih etničkih zajednica.  Deca nisu opterećena politikom i predrasudama i mi u njih ulažemo jer su oni budućnost Preševa, Bujanovca i Medveđe, odnosno budućnost Srbije“.

“Peća i vuk” je muzička bajka koja je upoznala generacije dece sa svetom klasične muzike sa ciljem da razvija njihov muzički ukus još od malih nogu.