Arhiva vesti
                   

IZVEŠTAVANjE OSTAJE POD OKRILjEM OPŠTINSKIH VLASTI

9. Januar 2008.

Vlada odložila privatizaciju multietničke RTV Bujanovac

Bujanovac - Odlukom Vlade Srbije, sadržanom u prihvatanju "Informacije o potrebi prekida postupka privatizacije radijskih i TV stanica i drugih elektronskih medija koji emituju programe na jeziku nacionalnih manjina", do daljnjeg je odložena privatizacija opštinske Radio-televizije Bujanovac koja emituje program na srpskom, albanskom i romskom jeziku na području ove multietničke opštine.
- Izbegnuto je najgore moguće rešenje, jer da je vlasnik RTV Bujanovac postao Srbin, Albanac ili Rom, on bi svakako diktirao uslove pripreme i emitovanja programa i teško da bi bio sačuvan aktuelni međuetnički balans koji naša kuća ostvaruje u interesu svih građana bujanovačke opštine - objasnio je za Danas direktor RTV Bujanovac Džahid Ramadani. On je do sada u više navrata u svojim javnim obraćanjima predstavnicima nadležnog ministarstva ukazivao da bi privatizacijom RTV Bujanovac i sličnih medija došlo do moguće "medijske majorizacije, na štetu uspostavljene multietničke strukture izveštavanja građana".
Ramadani smatra da je za ovu odluku Vlade bila presudna inicijativa Izvršnog veća Vojvodine da se obustavi privatizacija medijskih kuća u Pokrajini koje emituju program na jezicima manjina. Ova inicijativa se, prema njegovom mišljenju, odrazila i na jug Srbije. Sporazumom koji je potpisan još 2002. između Koordinacionog tela za tri opštine juga Srbije i lokalnih samouprava, a na inicijativu i uz posredovanje Misije OEBS, u okviru RTV Bujanovac formirane su, pored srpske, i redakcije koje pripremaju program na albanskom i romskom jeziku. RTV Bujanovac dobila je odlukom Republičke radiodifuzne agencije lokalnu frekvenciju za emitovanje programa na području ove opštine.